ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας για την συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου

Σε βαρή κλίμα συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Τσίπρα - Ιερωνύμου για τις σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας....


Συνεδριάζει εκτάκτως, σήμερα 16/11, στις 9 το πρωί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να εξετάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει Εισήγηση με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της ελληνικής κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αναμένεται να μετάσχουν 82 Μητροπολίτες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη εκφράσει τον προβληματισμό τους αναφορικά με τη μισθοδοσία 9.200 κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πάγια θέση παραμένει να μην υπάρξουν αλλαγές, στο καθεστώς μισθοδοσίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συνταξιοδότησης και ασφάλισης, ενώ οι κληρικοί ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους καθώς με βάση το προσύμφωνο θα τεθούν εκτός του δημόσιου ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «διότι είστε συντελεστής σ’ αυτή την ιστορική στιγμή, σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «βρήκα ανταπόκριση στα ερωτήματά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο».

Τέλος, ανέφερε πως «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού».

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος, επεσήμανε ενδεικτικά: «Επειδή βλέπω την αγωνία των ιερέων επαναλαμβάνω πως αν δεν να υπογράψουν οι ιερείς και συγκατατεθούν με την έννοια του γενικοτέρου συμφέροντος, όχι μόνο των ιερέων αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να μπει μία τάξη σε κάποια πράγματα επιτέλους».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη