ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΔΝΤ: Δεν είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε πολιτικές στην Ελλάδα

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους και σημείωσε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πλέον συμβουλευτικός...


Τη θέση ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να επιβάλει επιβάλει καμία πολιτική στην Ελλάδα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, όπως αναφέρει το amna.gr.

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων που αποφασίστηκε στο  EuroWorking Group στις Βρυξέλλες είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικό διακανονισμό (πρόγραμμα) με την Ελλάδα, οπότε δεν συμμετέχουμε στις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Ράις.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι περιορίζεται πλέον σε ένα συμβουλευτικό έργο.

«Τώρα δεν έχουμε κανένα οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα. Έχουμε αυτό που ονομάζουμε μια διευθέτηση μετα-προγραμματικής εποπτείας, όπου επισκεπτόμαστε την Ελλάδα από καιρού εις καιρόν και εξετάζουμε την οικονομία σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρουμε την ανάλυση της αξιολόγησης μας με σκοπό να είμαστε χρήσιμοι στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν επιβάλλουμε πολιτικές στις χώρες-μέλη. Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στην Ελλάδα. Δεν είμαστε σε θέση να το πράξουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σημείωσε πάντως ότι τα κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου έτους, για τον επόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να επιτύχει πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και με κοινωνική έμφαση πολιτικές. Και αυτή είναι η θέση μας εδώ και αρκετό καιρό. Κατά την εφαρμογή της προνομοθετημένης δέσμης μέτρων για το 2019-2020, εάν αυτό μπορεί να ελευθερώσει τον δημοσιονομικό χώρο για μέτρα φιλικότερα προς την ανάπτυξη, προφανώς και θα το στηρίξουμε. Αλλά και πάλι, αυτή είναι πραγματικά μια απόφαση που πρέπει να συζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους» τόνισε ο κ. Ράις.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη