Η Τουρκία στέλνει δύο πλοία στη Μεσόγειο

Τουρκία, Μεσόγειος, έρευνες,

Νέες έρευνες με δυο πλοία στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος τονίζει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο.


ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ
Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Τουρκίας και σε περιοχές της δικής μας δικαιοδοσίας έχουμε δηλώσει ότι θα συνεχίσουμε την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου δίχως να πάρουμε την άδεια κανενός. Εκεί όπως ξέρετε τα δυο πλοία μας, το πλοίο έρευνας Barbaros και το πλοίο εξόρυξης Fatih (Πορθητής), ξεκίνησαν την εξόρυξη και συνεχίζουν τις εργασίες. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στους πόρους κανενός, αλλά και κανείς δεν πρέπει να έχει βλέψεις και λόγο στους δικούς μας πόρους».

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ανέφερε πως μετά την απόκτηση του πλωτού γεωτρύπανου Fatih (Πορθητής) σε μία βδομάδα θα ξεκινήσει το ταξίδι του για την Τουρκία και το δεύτερο γεωτρύπανο DeapSea-1 που έχει αγοράσει η Άγκυρα .

«Μέσα σε μια βδομάδα θα ξεκινήσει να έρχεται. Όταν το φέρουμε και αυτό, σχεδιάζουμε και τα δύο πλοία μας να κάνουν από δύο γεωτρήσεις το χρόνο».

Για το ερευνητικό πλοίο Βarbaros ο Donmez ανέφερε πως συνεχίζει τις έρευνες του βόρεια της Κύπρου και τόνισε πως στο παρελθόν το πλοίο είχε δεχθεί παρενοχλήσεις «ο Πορθητής» όμως ανέφερε πως το συγκεκριμένο πλοίο τώρα συνοδεύεται από πλοία του το πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας και δεν υπάρχει κάποια άλλη παρενόχληση..

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τούρκος υπουργός τόνισε πως «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες και προσπαθούν να επιφέρουν τετελεσμένα», ενώ πρόσθεσε ότι «η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας θα συνεχίσει τις εργασίες που έχει εξαγγείλει είτε στο πλαίσιο στο πλαίσιο της αδειοδότησης που έχει πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ενεργειακός κόμβος η Τουρκία με τη βοήθεια του Putin


Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε ο Vladimir Putin με την ευκαιρία της τελετής ολοκλήρωσης της υποθαλάσσιας φάσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤurkStream στη Μαύρη Θάλασσα.

Στη διάρκεια τελετής, ο Putin μαζί με τον Recep Tayyip Erdogan παρακολούθησαν μέσω βίντεο την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων τμήμα του αγωγού. «Για εμάς η Ρωσία είναι ένας φίλος που μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμη συνεργασίας και είναι ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Πούτιν υποστήριξε πως «ένα τέτοιο έργο δεν θα γινόταν πραγματικότητα εάν τα δύο μέρη δεν είχαν εμπιστοσύνη» .

«Ο TurkStream συμβαδίζει πλήρως με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και σχέδια όπως ο TurkStream δεν κατευθύνονται εναντίον κανενός».

O συγκεκριμένος αγωγός, θα συνδέσει άμεσα τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρωσία με το τουρκικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου. Tο 50% του φυσικό αερίου που θα μεταφέρει στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση και της χερσαίας φάσης του έργου εντός του 2019, θα προωθείται στην ανατολική και Νότια Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα
Μανώλης Κωστίδης/IBNA

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου