Άρχισε η κούρσα για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. - Φρανς Τίμμερμανς στηρίζει ο Αλ. Τσίπρας

Ε.Ε., Αλ. Τσίπρας, Φρανς Τίμμερμανς,

Οι ηγέτες της ΕΕ συμμετέχουν σε δείπνο στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)...

Η κούρσα της πλήρωσης των κορυφαίων ευρωπαϊκών πόστων έχει ξεκινήσει και ήδη οδηγεί στην έκφραση αντίθετων θέσεων εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ο πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι η πλειοψηφία του σώματος τάσσεται υπέρ της διαδικασίας του Spitzenkandidat (κορυφαίου υποψηφίου), ενώ ο ηγέτης των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει το σύστημα του ορισμού του επικεφαλής του συνδυασμού με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την παρούσα μορφή του.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επιλέξουν τον επικεφαλής της πλειοψηφούσας ομάδας ως πρόεδρο της Κομισιόν, δήλωσε ο Ταγιάνι.
Αντίθετα, ο Γκι Φερχόστατ επέμεινε ότι είναι σημαντικό ο πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν να αντιπροσωπεύει ευρεία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιέζει σκληρά υπέρ του συστήματος των Spitzenkandidaten, αλλά δυστυχώς σκότωσαν την νομιμοποίησή του όταν καταψήφισαν τις υπερεθνικές λίστες. Ενας Spitzenkandidat για τον οποίο δεν μπορείς να ψηφίσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη απλώς δεν είναι σοβαρός», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ.

Από την πλευρά του ο Spitzenkandidat του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για «όλους τους αναγκαίους συμβιβασμούς» για τον διορισμό του προέδρου της Κομισιόν.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τοποθετήθηκε αφού οι επικεφαλής των κομμάτων της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν από τους ευρωπαίους ηγέτες που συναντώνται αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες να ορίσουν το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλ. Τσίπρας: Θα στηρίξω την επιλογή του Φρανς Τίμμερμανς 

Την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν θα στηρίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε ο ίδιος προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι η υποψηφιότητα Βέμπερ διχάζει την Ευρώπη και η επιλογή του θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

"Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές διαμορφώνεται μια ενδιαφέρουσα ισορροπία. Παρά τη μικρή πτώση της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών η άνοδος των Φιλελευθέρων, αλλά και των Πρασίνων, η σημαντική τους άνοδος, διαμορφώνει μια νέα ισορροπία, μια νέα δυναμική, μια πλειοψηφία από το δημοκρατικό κέντρο έως τα αριστερά της αριστεράς, που μπορεί να προωθήσει, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε όλες αυτές τις δυνάμεις, προοδευτικές και δημοκρατικές, τόσο σε ότι αφορά συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, όσο , όμως, και σε ότι αφορά την επιλογή των προσώπων", είπε ο κ.Τσίπρας.

"Υπό αυτή την έννοια σήμερα θα τοποθετηθώ στην πλευρά των ηγετών που θα προτείνουν να αποφευχθεί ως επιλογή για την προεδρία της Κομισιόν η επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ειρήσθω εν παρόδω υπέστη πολύ μεγάλη μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχασε πολλές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Πόσο δε μάλλον θα ταχθώ με αυτή την άποψη επειδή η επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Βέμπερ, είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί να ενώσει, παρά να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτίζεται με ακραία συντηρητικές νεοφιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες απόψεις", συνέχισε και πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα μετά από 15 χρόνια επιλογής προσώπου για την προεδρία της Κομισιόν από την πλευρά των συντηρητικών, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να υπάρξει προοδευτική επιλογή και γι αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων, θα στηρίξω την επιλογή του Φρανς Τίμμερμανς. Πέραν αυτού θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μόνο μια στάση υπεύθυνη ως προοδευτικού ηγέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είναι και εθνικά ωφέλιμη, καθώς θεωρώ ότι η επιλογή του κ. Βεμπερ για τη στάση του προέδρου της Κομισιόν θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας μας και συνολικότερα για τα συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου".
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου