Κυριάκος Μητσοτάκης στην BILD: «Θα πρέπει να αλλάξουμε το Δουβλίνο»

Κυριάκος Μητσοτάκης, Προσφυγικό, Ε.Ε., Τουρκία,
Συνέντευξη του πρωθυπουργoύ στην κυριακάτική Bild. Οι Βρυξέλλες πρέπει να θέσουν στην Άγκυρα το θέμα της συμφωνίας για το προσφυγικό, επισημαίνει. Τι απέγιναν τα δις της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα;

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυριακάτική Bild αφορά το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει φτάσει «στα όρια των δυνατότητων της» και θεωρεί ότι από τους ευρωπαίους εταίρους «αφήνεται μόνη της να μεριμνά για αυτό το πρόβλημα». «Θα πρέπει να αλλάξουμε το Δουβλίνο», επισημαίνει. Όπως το έχει υποσχεθεί η Κομισιόν, στο νέο «ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση» θα πρέπει να επιτευχθεί μια καλύτερη κατανομή των βαρών.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι θα προωθούνται από τα ελληνικά νησιά απευθείας πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου και θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Ο κ. Μητσοτάκης απαντά καταφατικά στο ερώτημα, αν και η Γερμανία θα πρέπει να παίρνει από τη νησιά πρόσφυγες. Παράλληλα όμως τονίζει πως το Βερολίνο είναι συνεργάσιμο, αλλά αυτό «αποτελεί εξαίρεση».

Υποψίες για κακοδιαχείριση κοινοτικών πόρων

Στην ένσταση της Bild ότι η ΕΕ κατέβαλε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αρμόδιο να απαντήσει: «Θα πρέπει να ρωτήσετε την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί εκείνη διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων. Διενεργούνται έρευνες για το τι ακριβώς συνέβη με τα χρήματα. Νομίζω ότι υπήρξε τεράστια κακοδιαχείριση».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, δήλωσε πως ενώ για «δυόμισι σχεδόν χρόνια λειτούργησε πολύ καλά, αυτή τη στιγμή δεν τηρείται πλέον από την Τουρκία». Δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνο-τουρκικό «θα πρέπει η ΕΕ να μιλήσει ξανά με την Τουρκία.» Ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε μια ακόμη πιο έντονη παρουσία της ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο.»

Η Κομισιόν ζητά διευκρινήσεις για «Pushbacks» στον Έβρο

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτήθηκε για το βίντεο που αποκάλυψε πρόσφατα η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Το βίντεο φαίνεται να δείχνει έλληνες αστυνομικούς οι οποίοι μεταφέρουν πρόσφυγες στον ποταμό Έβρο από το ελληνικό στο τουρκικό έδαφος. Τα «pushbacks», δηλαδή οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, βρίσκονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τη Σύμβαση της Βιέννης. Ο κ. Μήτσοτάκης έθεσε μεν ερωτηματικά για την εγκυρότητα του ρεπορτάζ, εξέφρασε όμως την προθυμία να εξετασθεί από την Ελλάδα «κάθε μεμονωμένο περιστατικό της φερόμενης παραβίασης».

Πάντως το Spiegel επανήλθε το βράδυ του Σαββάτου στο θέμα. Όπως ενημερώνει στη διαδικτυακή του σελίδα, η Κομισιόν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν τις κατηγορίες και να την κρατούν ενήμερη. Εκπρόσωπος της Κομισιόν διαβεβαίωσε πως οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με το ισχύον δίκαιο της ΕΕ στο πλαίσιο της διαχείρισης των συνόρων.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου