ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία περιφρονεί τις αρχές καλής γειτονίας»

Με μια αυστηρή ανακοίνωση απαντά στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ. Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικού στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πόλη Ύψαλα. Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ ανέφερε πως η χώρα του δεν θα αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε πως θα συνεχιστούν κανονικά οι παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντώντας στον Ερντογάν.

«Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της», προσθέτει το ελληνικό υπουργείο που βλέπει την κλιμάκωση της έντασης από τη μεριά της Άγκυρας.



«Είναι λυπηρό που ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν προκάλεσαν την αποχώρηση από την τελετή εγκαινίων της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου.

«Η αποχώρηση του υφυπουργού από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της», σχολίασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προτίμησα να αποχωρήσω εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε κατά των εταιρειών που κάνουν γεωτρήσεις για την Ελλάδα. Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να με σταματήσουν αλλά είπα ότι δεν μπορώ να παραμείνω. Σε υπηρεσιακό επίπεδο, δηλώσαμε στον σύνδεσμο ότι αποχωρούμε λόγω αυτών των δηλώσεων» τόνισε στο enikos.gr ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου