ΛΙΒΥΗ: Ο Σαράτζ ζητά ξένη βοήθεια και ο Χάφταρ στέλνει τελεσίγραφο

Λιβύη, Χαλίφα Χάφταρ, Φάγεζ αλ-Σαράτζ, Τουρκία, Ρωσία,
Ο αποκαλούμενος Εθνικός Λιβυκός Στρατός υπό τον Χαλίφα Χάφταρ έδωσε σήμερα διορία τριών ημερών στις πολιτοφυλακές που υπερασπίζονται την Τρίπολη, να αποχωρήσουν...

Βοήθεια από πέντε «φίλες» χώρες ζητά η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, την ώρα που κλιμακώνει την επίθεση ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, στέλνοντας μάλιστα τελεσίγραφο να αποχωρήσουν οι πολιτοφυλακές που υπερασπίζονται την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Με επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Φάγεζ αλ-Σαράτζ, ζήτησε τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του Χάφταρ στην Τρίπολη.

Στις επιστολές προς τους ξένους ηγέτες ο Σαράτζ προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ.

Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».

Τριήμερη προθεσμία από τον Χάφταρ


Ο αποκαλούμενος Εθνικός Λιβυκός Στρατός υπό τον Χαλίφα Χάφταρ έδωσε σήμερα διορία τριών ημερών στις πολιτοφυλακές που υπερασπίζονται την Τρίπολη, να αποχωρήσουν.

Με ανακοίνωσή του απαιτεί από τις ισχυρές πολιτοφυλακές της Μισράτα, που μάχονται υπέρ της κυβέρνησης του Σαράτζ, να αποχωρήσουν τόσο από την Τρίπολη όσο και από την παραθαλάσσια πόλη της Σίρτης.

Η πολιτοφυλακή της Μισράτα έπαιξε βασικό ρόλο στην αποπομπή του Καντάφι.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Χάφταρ κήρυξε την «ώρα μηδέν» για τη μάχη της Τρίπολης, σχεδόν οκτώ μήνες αφότου ξεκίνησε την επίθεση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.

«Καρφιά» από την Άγκυρα


Την ίδια ώρα, έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανανέωσε, την Παρασκευή, την υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Σαράτζ, ασκώντας κριτική στην παρουσία μαχητών στη Λιβύη που έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας

«Δεν θα ήταν σωστό για εμάς να παραμείνουμε παρατηρητές μπροστά σε αυτό. Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα και το ίδιο θα συνεχίσουμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους λίγο προτού αποχωρήσει από τη Μαλαισία.

Η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι σε υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους είπε.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη. Ξέρετε ποιος τους πληρώνει», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστήριξε πρόσφατα πως έχει αποδείξεις ότι η Ρωσία αναπτύσσει μαχητές προς υποστήριξη του Χάφταρ, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη η ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Τρίπολη εγείρει πολλά ερωτήματα για τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη πως ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάπτυξης στη Λιβύη κατά τις συνομιλίες που θα έχουν τον επόμενο μήνα στην Τουρκία.

Χθες, εξάλλου, η κυβέρνηση του Σαράτζ ανακοίνωσε ότι επικύρωσε τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα με την Άγκυρα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.

Στον λογαριασμό της στο Twitter, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) αντέδρασε στην ανακοίνωση της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας με την Άγκυρα, εκφράζοντας λύπη για την «αυξανόμενη ξένη ανάμειξη στη Λιβύη» εκτιμώντας ότι μια «πολιτική λύση είναι η μοναδική λύση στην κρίση».
πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου