Ο κρύος χειμωνιάτικος καιρός επηρεάζει πολλά περισσότερα πράγματα εκτός από τα ρούχα που θα φορέσουμε και το λογαριασμό της θέρμανσης. Ο οργανισμός μας για παράδειγμα, αντιμετωπίζει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, το μεταβολισμό, ακόμη και τις διατροφικές προτιμήσεις.
Καθώς η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, το πιο πιθανό είναι να φοράμε γάντια, κασκόλ και μεγάλα ζεστά πουλόβερ για να προστατευτούμε. Ξέρετε όμως ότι το τί τρώμε θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός μας; Κανένα είδος καιρού όμως δεν δικαιολογεί τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ακριβώς όπως δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το παγωτό τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, δεν θα πρέπει να ζούμε μόνο με ζεστή σοκολάτα και σοκολατένια μπισκότα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι σούπες και τα ζεστά τσάγια δεν είναι η μόνη λύση.
Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία αυξάνοντάς την και μας αναζωογονούν, σπρώχνοντας το αίμα και την ενέργεια στην επιφάνεια του σώματος μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πέψης. Παρόλο που τέτοιες θεωρίες δεν υποστηρίζονται πάντα από τη σύγχρονη επιστήμη, δεν είναι κακό να δοκιμάσετε κάποιες από αυτές.
Κανέλλα
Είναι ένα από τα πιο νόστιμα θερμαντικά καρυκεύματα που μας προστατεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Καθώς η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, το πιο πιθανό είναι να φοράμε γάντια, κασκόλ και μεγάλα ζεστά πουλόβερ για να προστατευτούμε. Ξέρετε όμως ότι το τί τρώμε θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός μας; Κανένα είδος καιρού όμως δεν δικαιολογεί τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ακριβώς όπως δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το παγωτό τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, δεν θα πρέπει να ζούμε μόνο με ζεστή σοκολάτα και σοκολατένια μπισκότα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι σούπες και τα ζεστά τσάγια δεν είναι η μόνη λύση.
Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία αυξάνοντάς την και μας αναζωογονούν, σπρώχνοντας το αίμα και την ενέργεια στην επιφάνεια του σώματος μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πέψης. Παρόλο που τέτοιες θεωρίες δεν υποστηρίζονται πάντα από τη σύγχρονη επιστήμη, δεν είναι κακό να δοκιμάσετε κάποιες από αυτές.
Τσίλι
Οι καυτερές αυτές πιπεριές περιέχουν ως γνωστόν καψαϊκίνη, η οποία τους προσδίδει και την ιδιαίτερα πικάντικη γεύση τους. Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικές κρέμες ανακούφισης του πόνου και μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος ή τσούξιμο όταν εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο δέρμα, όπως και η θερμότητα που αισθάνεστε μόλις φάτε πιπεριές τσίλι. Οι φρέσκες ψιλοκομμένες πιπεριές ή η αποξηραμένη εκδοχή τους σε σκόνη θα προσθέσουν ως καρύκευμα το ίδιο χαρακτηριστικό σε οποιοδήποτε μαγειρεμένο πιάτο.Μέλι
Η αγαπημένη ελληνική και όχι μόνο, υπερτροφή, χάρη στις θερμαντικές ευεργετικές ιδιότητές της, καθιστούν το μέλι ένα πολύτιμο γιατρικό για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Απολαύστε το μέσα σε ζεστά ροφήματα και συνδυάστε το με την εξίσου θερμαντική κανέλλα.Κανέλλα
Είναι ένα από τα πιο νόστιμα θερμαντικά καρυκεύματα που μας προστατεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου