Οι ΗΠΑ ζητούν διευκρινίσεις για την απειλή Ερντογάν για την βάση του Ιντζιρλίκ

ΗΠΑ, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μαρκ Έσπερ, Χουλουσί Ακάρ, βάση Ιντζσιρλίκ,
Ο Μαρκ Έσπερ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ζητάει διευκρινήσεις από τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ σχετικά με την απειλή του προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν για το κλείσιμο της αμερικανικής στρατιωτικης βάσης στο Ιντζιρλίκ (φωτο)...

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ είπε χθες Δευτέρα ότι χρειάζεται να κουβεντιάσει με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ για να καταλάβει αν και πόσο σοβαρά εννοούσε τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακή, όταν απείλησε να κλείσει την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιντζιρλίκ, όπου μεταξύ άλλων είναι ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έκανε την προειδοποίηση αυτή αντιδρώντας στις απειλές περί αμερικανικών κυρώσεων και στο ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας που χαρακτήρισε γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

Το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ «δεν είχε αναφερθεί ποτέ πριν σ’ εμένα. Ενημερώθηκα για πρώτη φορά γι’ αυτό όταν το διάβασα στις εφημερίδες (…) Επομένως, θα χρειαστεί να συζητήσω με τον ομόλογό μου για να κατανοήσω τι εννοούν ακριβώς και πόσο σοβαρά το λένε» οι Τούρκοι, δήλωσε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Λουξεμβούργο στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διεμήνυσε στην ίδια συνέντευξή του ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει επίσης τη βάση ραντάρ στο Κιουρετζίκ.

Ο Μαρκ Έσπερ έκρινε ότι εάν η Άγκυρα πράγματι θέλει να συζητήσει το ενδεχόμενο να κλείσει τις βάσεις, το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του NATO.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου