Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για το Brexit

Σε δηλώσεις του στη Ντάουνινγκ Στριτ, αφότου μετέβη στο Μπάκιγχαμ για να ζητήσει από τη βασίλισσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε σε ενότητα προκειμένου να αρχίσουν να επουλώνονται οι πληγές από το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόσφερε κλάδο ελαίας στους Βρετανούς που είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., λέγοντας πως θα σεβαστεί τα συναισθήματά τους και θα χτίσει μια «νέα σχέση» με το μπλοκ της Ε.Ε. ως «φίλοι και ισότιμοι κυρίαρχοι».

Σε δηλώσεις του στη Ντάουνινγκ Στριτ, αφότου μετέβη στο Μπάκιγχαμ για να ζητήσει από τη βασίλισσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε σε ενότητα προκειμένου να αρχίσουν να επουλώνονται οι πληγές από το Brexit.

Ο Τζόνσον αναγνώρισε ότι η χώρα είναι διχασμένη και τόνισε ότι θα δουλέψει ώστε να τιμήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

«Ειλικρινά, προτρέπω τον καθένα από εσάς, σε όποια πλευρά κι αν βρίσκεται, έπειτα από 3,5 χρόνια όλης αυτής της στείρας αντιπαράθεσης, προτρέπω τον καθένα να βάλει ένα τέλος και να αφήσει την επούλωση να ξεκινήσει», δήλωσε.

«Γνωρίζω ότι έπειτα από 5 εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, σε αυτήν τη χώρα αξίζει ένα διάλειμμα από τους διαπληκτισμούς, ένα διάλειμμα από τους πολιτικούς και ένα μόνιμο διάλειμμα από το να μιλάμε για το Brexit», συμπλήρωσε.

«Θέλω όλοι να καταπιαστούν με τις προετοιμασίες τους για τα Χριστούγεννα χαρούμενοι και ασφαλείς γνωρίζοντας ότι εδώ, σε αυτήν την κυβέρνηση των πολιτών, η δουλειά μας επιταχύνεται», είπε ο Τζόνσον.

«(Θέλω) να κάνω το 2020 μια χρονιά ευημερίας, ανάπτυξης και ελπίδας και να κάνω πραγματικότητα ένα κοινοβούλιο που θα είναι λειτουργικό για τους πολίτες», υπογράμμισε.

Ως προς τα σχέδια του για το Brexit ήταν σαφής , λέγοντας ότι οι Συντηρητικοί θα τιμήσουν τη «σαρωτική εντολή» που τους έδωσαν οι πολίτες να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και να υλοποιήσουν προτεραιότητες όπως το εθνικό σύστημα υγείας.

«Θα ήθελα να μιλήσω, επίσης, σε εκείνους που δεν μας ψήφισαν ή δεν με ψήφισαν και που θα ήθελαν και ίσως εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουν εντός της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς στην κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν θα αγνοήσουμε ποτέ τα καλά και θετικά συναισθήματά σας, της ζεστασιάς και συμπάθειας προς τα ευρωπαϊκά κράτη».

«Επειδή τώρα είναι η στιγμή, ακριβώς επειδή αποχωρούμε από την ΕΕ, να αφήσουμε αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα να βρουν μια ανανεωμένη έκφραση στην οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγάλα σχέδιά μας για τον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών, προσθέτοντας ότι θέλει να εργαστεί με την ΕΕ ως «φίλοι με κυρίαρχη ισότητα».

Υπό παραίτηση ο Κόρμπιν μετά τη συντριβή


Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει να φύγει «εσπευσμένα», μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του, την χειρότερη από τις το 1935, και ότι είναι «έτοιμος να ηγηθεί του κόμματος μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του».

Ο Κόρμπιν δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.

«Χθες το βράδυ απηύθυνα έκκληση για μία περίοδο περισυλλογής στο κόμμα και προφανώς το εκτελεστικό όργανο του κόμματός μας θα αποφασίσει ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε μετά για την εκλογή του διαδόχου μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είμαι έτοιμος, και προφανώς εξελέγην για να το κάνω, να ηγηθώ του κόμματος μέχρι τότε», είπε.

Όταν ερωτήθηκε εάν αισθάνεται ένοχος για την κλίμακα της ήττας, είπε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει τις εκλογές και να γεφυρώσει το εκλογικό σώμα απέναντι στο Brexit».

Πανηγυρισμοί και ενέργειες για δημοψήφισμα στη Σκωτία


Η ηγέτης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι είναι ώρα η Σκωτία να αποφασίσει για το μέλλον της και ότι η κυβέρνησή της την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ώστε να έχει την πλήρη νομική εξουσία προκειμένου να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Ο λαός της Σκωτίας μίλησε. Είναι ώρα να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον», δήλωσε η Στέρτζον αφού το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αύξησε τον αριθμό των εδρών του στο βρετανικό Κοινοβούλιο μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τη λεπτομερή επιχειρηματολογία «για μεταβίβαση εξουσίας ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να υπάρξουν νομικές αντιρρήσεις», πρόσθεσε.

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού που ξεκαθάρισε στη Στέρτζον ότι δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τονίζοντας ότι το προηγούμενο δημοψήφισμα του 2014 πρέπει να γίνει σεβαστό.

«Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πόσο παραμένει αντίθετος σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, συμφωνώντας με την πλειονότητα των πολιτών στη Σκωτία που δεν θέλουν να επιστρέψουν στον διχασμό και την αβεβαιότητα», ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Ο πρωθυπουργός «πρόσθεσε πόσο καθοριστικό ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και ότι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

Παραιτήθηκε η επικεφαλής των Φιλελεύθερων


Οι χθεσινές εκλογές σήμαναν επίσης τη μεγάλη ήττα του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που έμειναν με 11 βουλευτές.

Η επικεφαλής του κόμματος, η Τζο Σουίνσον, δεν κατάφερε καν να κερδίσει μια βουλευτική έδρα και υπέβαλε την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος.

Το τελικό αποτέλεσμα


Το Συντηρητικό κόμμα ενίσχυσε κατά 48 έδρες τις δυνάμεις του στο κοινοβούλιο και κατέκτησε άνετη αυτοδυναμία με 365 βουλευτές συνολικά. Στον αντίποδα, οι Εργατικοί σημείωσαν μία από τις χειρότερες επιδόσεις της ιστορίας τους, χάνοντας 59 έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και θα εκπροσωπηθούν από 203 βουλευτές.

Στους κερδισμένους της κάλπης το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο συγκεντρώνει 48 έδρες, ενώ σημαντική ήττα υπέστησαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που θα έχουν 11 βουλευτές, ενώ προχωρούν και σε αλλαγή ηγεσίας. Εκτός βουλής έμεινε το Κόμμα του Brexit που είχε ιδρύσει ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 67,3%.
πηγή: efsyn

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *