ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο στρατάρχης Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα - Ναυάγησε η εκεχειρία

Ναυάγησε η εκεχειρία στην Λιβύη. Ο στρατάρχης Χαφτάρ απέρριψε την τουρκική βουλιμία και  εγκατέλειψε τη Μόσχα. Ξανάρχισαν εχθροπραξίες.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ, δήλωσε λιβυκή πηγή τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Χ. Χαφτάρ κατήγγειλε ως υπεύθυνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων την τουρκική βουλιμία. Η Τουρκία αυτό που επιδιώκει είναι να μετατρέψει σε μισο-αποικία της τη Λιβύη και να διατηρήσει το Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Οι Χαφτάρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Προχθές Κυριακή, τα αντιμαχόμενα μέρη ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο ο Χαμίντ αλ Σάφι, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επισήμανε χθες Δευτέρα πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη κάποια συμφωνία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ο ΛΕΣ, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, την έδρα της λεγόμενης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ), ανακοίνωσε σήμερα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη». Δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια, ωστόσο ιστότοπος που απηχεί τις απόψεις των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε πως ο στρατάρχης δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης.
πηγή: iskra.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη