Στη Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. ο πρωθυπουργός για Διεθνείς συμμαχίες και Επενδύσεις

Πολιτική, Κόσμος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ριάντ, Κυρ. Μητσοτάκης, επενδύσεις, διεθνείς σχέσεις,
Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (K.S.A.)και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) επισκέπτεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  και θα επιδιώξει την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των.δύο χωρών που θα επισκεφθεί...

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην αραβική χερσόνησο θα επισκεφτεί και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων καθώς και την ανάπτυξη διεθνών συμμαχιών με την Αραβική χερσόνησο. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αξιωματούχους των δύο χωρών, οι οποίες διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη, κλείνει ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών του κ. Μητσοτάκη. Ήδη, τονίζουν, τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές, όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι εμφανή. Ο πρωθυπουργός αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του, έχει επισκεφτεί τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ στο Ριάντ και το 'Αμπου Ντάμπι θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί. 'Αλλωστε, μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό, υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση.

Προσθέτουν πως από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και την Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στην Σαουδική Αραβία που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Η κίνηση αυτή - επισημαίνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου - ενισχύει τους δεσμούς με την Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ' ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία (και η μετακίνηση και διαμονή του προσωπικού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον).

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην αραβική χερσόνησο


Την Δευτέρα, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Στη συνέχεια, ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Yasir Al-Rumayyan.

Την Δευτέρα το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο 'Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ,) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του 'Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.
Εκτός από τους κ. Γεωργιάδη και Φραγκογιάννη, μαζί με τον πρωθυπουργό θα βρίσκονται στην αποστολή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου