Τσουχτερό πρόστιμο για μάσκα, ενώ η τιμή της «καίει»

Covid-19, μάσκες, πρόστιμα,
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση να επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο σε όσους δεν φορούν προστατευτική μάσκα στους χώρους όπου γίνεται υποχρεωτική, την ώρα που η τιμή της «καίει» τους πολίτες, φθάνοντας συχνά σε σημεία κερδοσκοπίας. 

Όπως έγινε γνωστό από τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις περνώντας στη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων από Δευτέρα 4 Μαΐου θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν θα φορούν προστατευτική μάσκα, στους χώρους όπου η χρήση της καθίσταται πλέον υποχρεωτική (κλειστοί χώροι, καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ). 

Ταυτόχρονα, η τιμή της μάσκας είναι «φωτιά» για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, η απλή, ιατρική, μιάς χρήσης, ξεκινάει από 1 ευρώ. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς με τη σωστή χρήση της ένα άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 4 μάσκες την ημέρα, που σημαίνει 4 ευρώ, τα οποία πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό μελών μιάς οικογένειας. Υπάρχει δε, ανησυχία ότι η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, λόγω της υποχρεωτικότητας θα ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές.

Συνεπώς, απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου η τιμή της προστατευτικής μάσκας να γίνει προσιτή, ιδιαίτερα όταν η χρήση της γίνεται υποχρεωτική σε αρκετές περιπτώσεις. Από την στιγμή μάλιστα που επιβάλλει τη χρήση της θα μπορούσε να προχωρήσει σε διατίμηση, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αρκείται στην επίκληση του νόμου «προσφοράς και ζήτησης» για την διαμόρφωση της τιμής της μάσκας.

Επίσης, πολίτες επισημαίνουν ότι μέχρι πριν λίγες μέρες ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας διαβεβαίωνε ότι οι ιατρικές μάσκες δεν είναι απαραίτητες για το ευρύ κοινό, ενώ τώρα επιβάλλεται η χρήση τους με πρόστιμο για όσους παραβιάσουν το μέτρο. Επιπλέον, διαπιστώνουν το παράδοξο η μάσκα να είναι προαιρετική στα σούπερ μάρκετ, σε όλη τη φάση των απαγορεύσεων και από τη Δευτέρα να μετατρέπεται σε υποχρεωτική!
Σin

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου