Στήριξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού εν μέσω της κρίσης του Covid-19

Ε.Ε., Πολιτισμός, Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή Πολιτισμού ΕΚ,
Ισχυρό πλήγμα έχεu δεχθεί o τομέας του πολιτισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε όλη την ΕΕ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19.

Σε ψήφισμα που υιοθέτησαν στις 17 Απριλίου, oι ευρωβουλευτές τονίζουν την ιδιαίτερη φύση του δημιουργικού τομέα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, καλώντας την ΕΕ να τους στηρίξει.

Η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας και πολλοί κλάδοι της οικονομίας έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ο πολιτισμός, ωστόσο, είναι ένας από τους τομείς που καλείται να αντιμετωπίσει τις σημαντικότερες προκλήσεις. Παραστάσεις ακυρώθηκαν, φεστιβάλ, συνέδρια και εκθέσεις αναβλήθηκαν, ενώ κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία έκλεισαν τις πόρτες τους σε όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά τους, πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές έχουν σταματήσει τα γυρίσματά τους, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να μην μπορούν να κερδίσουν τα προς το ζην.

Πολλά κράτη-μέλη έχουν εισαγάγει μέτρα με σκοπό την παροχή βοήθειας σε όσους εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού. Σε συνάντησή τους, στις 8 Απριλίου, οι υπουργοί πολιτισμού της Ευρώπης συζήτησαν μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό και τον δημιουργικό τομέα κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

Η ΕΕ εντείνει τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας. Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, του πολιτιστικού τομέα οδηγεί στην εξαίρεση πολλών εργαζομένων από τα μέτρα στήριξης - υπάρχουν πολλοί μεμονωμένοι καλλιτέχνες, μικρές επιχειρήσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιτροπή Πολιτισμού του EK καλεί την ΕΕ να παρασχεθεί ειδική βοήθεια και στήριξη στον τομέα ώστε να επιβιώσει στην κρίση.

Σε επιστολή τους προς τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, και την επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, οι ευρωβουλευτές προτείνουν:
  • Την προστασία καλλιτεχνών που ενδέχεται να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για να επωφεληθούν από τα εθνικά προγραμμάτα στήριξης, μέσω του προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη"
  • Την αύξηση της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη"
  • Την δημιουργία ενός ad hoc χρηματοδοτικού μέσου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη διοχέτευση κεφαλαίων στον τομέα
Πρέπει να γίνουν περισσότερα σε επίπεδο ΕΕ για την παροχή προσαρμοσμένης στήριξης σε όσους εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού, μέχρι τα πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΕΚ, Σαμπίνε Βερχάιεν (EΛΚ, Γερμανία).
europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου