ΛΙΒΥΗ - Στρατάρχης Χάφταρ: Πόλεμος κατά της τουρκικής αποικιοκρατίας

Λιβύη, Τουρκία, Χαλίφα Χάφταρ, Λιβυκός Εθνικός Στρατός-LNA, τουρκική εποικιοκρατία,
Η Τουρκία επιμένει ότι είναι νόμιμη η παρουσία της στη Λιβύη επικαλούμενη τα μνημόνια συνεργασίας που συνήψε με την κυβέρνηση βέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου...

Την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ- Ερντογάν για τις κρίσεις σε Συρία και Λιβύη κατά την οποία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επανέλαβε την ανησυχία του για τις «συνέπειες της ξένης παρέμβασης στη Λιβύη», ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε τις δυνάμεις του (Λιβυκός Εθνικός Στρατός-LNA), να συσπειρωθούν «εναντίον της αποικιοκρατίας της Τουρκίας».

Βλέποντας τις δυνάμεις του να χάνουν στρατηγικής σημασίας εδάφη στα περίχωρα της Τρίπολης, ο Στρατάρχης Χάφταρ υπέδειξε τον υπαίτιο. «Κάθε Τούρκος εισβολέας στο έδαφός μας, κάθε μοχθηρός μισθοφόρος που τον έστειλε ο κρετίνος της Τουρκίας για να τον βοηθήσει να επιτεθεί στον λαό μας, και κάθε προδότης που πούλησε την πατρίδα στις δυνάμεις κατοχής και συντάχθηκε μαζί τους αποτελεί νόμιμο στόχο των όπλων μας. Μην τους δείξετε ποτέ έλεος», ανέφερε στο δίλεπτο ηχητικό μήνυμά του, ο άλλοτε αξιωματικός του Μουάμαρ Καντάφι που αποσκίρτησε.

Η Τουρκία επιμένει ότι είναι νόμιμη η παρουσία της στη Λιβύη. Επικαλείται τα μνημόνια συνεργασίας που συνήψε με την κυβέρνηση βέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν δήλωσε πως η χώρα του δε θα ανεχτεί καμία απειλή. Σε ότι αφορά στη συμφωνία με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης, είπε, πως έχουν το νόμο με το μέρος τους.

Η παρέμβαση της ‘Αγκυρας, υποκίνησε και ενεργότερη στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Στρατάρχη Χάφταρ. Αλλά για την ώρα αποφεύγουν κινήσεις που θα προκαλούσαν επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης.

Το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων αναμένεται ότι θα είναι η Ταρχούντα, το μεγαλύτερο προπύργιο του LNA στη βορειοδυτική Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε ότι οι μαχητές της GNA συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην Ταρχούνα και ότι καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή.
ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: ‘Αννα Παπασωτηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου