ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: 97 κρούσματα σε τέσσερις μέρες- 182 οι θάνατοι - "Καμπανάκι" για τοπικά lockdown

Κορονοϊός, αύξηση κρουσμάτων, τοπικά lockdown,
Η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, όπου ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, από την Πέμπτη 4/6/2020, ανέφερε πως «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί».

97 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα στη χώρα μας, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Έπεσε και η πρώτη «καμπάνα» αλά και αποκλεισμός 60 ημερών σε κλαμπ της Μυκόνου.

690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νίκος Χαρδαλιάς: Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό


«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων


Αργά το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Λαμία, ο δήμος προχώρησε σε απολύμανση στη γειτονιά που ζει το ζευγάρι, που εντοπίστηκε θετικό στον covid-19. Τα 4 συνολικά νέα κρούσματα στην Λαμία, έχουν σημάνει συναγερμό στην Φθιώτιδα.

Πρόκειται για μία οικογένεια. Ένας 85 χρονος και η σύζυγός του, η κόρη τους και ο εγγονός τους, ο οποίος έσπασε την καραντίνα, καθώς είχαν ταξιδέψει όλοι στην Αμερική και επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 24 Μαϊου.

Το τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν κατά την είσοδό τους στο αεροδρόμιο, βγήκε αρνητικό. 10 μέρες μετά όμως, εκδήλωσαν συμπτώματα του ιού.

Ο 85χρονος με υποκείμενα νοσήματα και η 58χρονη κόρη του, λόγω της κλινικής της εικόνας, κρίθηκε από τους γιατρούς πως χρειάζονται αυξημένη φροντίδα και νοσηλεύονται στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, σε σταθερή κατάσταση.

Ο 28χρονος και η γιαγιά του, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, και νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, με ήπια συμπτώματα. Από τις 26 Μαϊου έως και την 1η Ιουνίου ο 28χρονος βρισκόταν στην Αταλάντη, έχοντας προφανώς σπάσει την καραντίνα.

Από χθες το βράδυ οπότε και βρέθηκε θετικός στον ιό, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του στην Αταλάντη οι οποίοι έχουν τεθεί ήδη σε κατ οίκον περιορισμό.

Στην Τρίπολη, ένας άνδρας 63 ετών, τρόφιμος σε ψυχιατρική κλινική, μεταφέρθηκε με πυρετό στο νοσοκομείο και διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Γίνεται ιχνηλάτηση και έλεγχος των ασθενών και του προσωπικού στην κλινική. Ο ίδιος, δεν νοσεί σοβαρά.

Στη δομή έχει ήδη σπεύσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, καθώς εκεί φιλοξενούνται ακόμη 10 με 11 άτομα. Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς πριν από λίγες μέρες ο άνδρας είχε νοσηλευθεί στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, όπου ήδη έχει ξεκινήσει ευρεία ιχνηλάτηση.

Παράλληλα, σε κατ` οίκον περιορισμό τέθηκαν προσωρινά 12 υγειονομικοί στο νοσοκομείο της Θήβας.

Στην Κοζάνη πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο διήμερο. Τα δυο κρουσματα αφορουν ζευγάρι Ελλήνων ταξιδιωτών που νοσηλεύονται στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας. Ήδη έχουν αρχίσει ιχνηλατήσεις στο περιβάλλον τους, καθώς έσπασαν την καραντίνα αφού επέστρεψαν από την Τσεχία. Θετικός διαγνώστηκε ένας 57χρονος που ήρθε σε χωριό της Κοζάνης, από την Πρέβεζα, καθώς και δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε καραντίνα.

Συναγερμός από φαινόμενα συνωστισμού - "Καμπανάκι" για τοπικά lockdown


Την ίδια στιγμή, έκδηλη είναι η ανησυχία μετά το «λουκέτο» σε beach bar στη παραλία της Φτελιάς στη Μύκονο, όπου εκατοντάδες κόσμου συνωστίζονταν προκλητικά. Οι ελεγκτές επέβαλαν λουκέτο 60 ημερών στο μαγαζί μέχρι τις αρχές Αυγούστου και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες, για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας. 

Η ανεπίτρεπτη εικόνα επαναφέρει στο προσκήνιο το lockdown, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι υπάρχει σκέψη για εφαρμογή ανάλογου σχεδίου ακόμη και για ένα νησί ή έναν νομό και τους λοιμωξιολόγους να υπενθυμίζουν ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και πως τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες και ταχύτατη διασπορά.

Στέλιος Πέτσας: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown


Κυβερνητικές πηγές και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές. Το ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.«Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μη χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου