Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Άγκυρα: «Νησιά όπως η Κρήτη έχουν ΑΟΖ...»

Την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.Νέο «καμπανάκι» προς την Άγκυρα ηχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, το Αιγαίο και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει αποσταθεροποιητικό για την περιοχή της Μεσογείου.

«Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στην Άγκυρα ότι αυτές οι ενέργειες είναι μη υποβοηθητικές και αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια» τόνισε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.

Ο Αμερικανός Αξιωματούχος μάλιστα επανέλαβε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι νησιά, όπως η Κρήτη έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές ακτές για τη χάραξη ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν πάντως σε συνέντευξή του, έκανε λόγο για τα θέματα του Αιγαίου και για την «τουρκική» όπως την αποκάλεσε μειονότητα της Θράκης, ζητώντας και πάλι τη μοιρασιά των φυσικών πόρων της Μεσογείου.

«Η δική μας έκκληση είναι τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο, είναι στο πλαίσιο του δίκαιου διαμοιρασμού, όλοι να αποκτήσουν τους φυσικούς πόρους ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, να τους διαμοιραστούν και να επωφεληθούν όλοι από τον πλούτο αυτό».

Μετά την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, σειρά τώρα έχει η Κύπρος όπως ανακοίνωσε ο Μάϊκ Πομπέο.


Νευρική και απειλητική ήταν η αντίδραση της Τουρκίας. «Δεν θα συμβάλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» σχολίασε ο Χαμί Ακσόϊ, εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στην τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε την ανάγκη τήρησης του εμπάργκο όπλων, ενώ στη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον Ούγγρο ομόλογό του, έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα. «Οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων θ’ απαντηθεί με οποιοδήποτε τρόπο κι αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές προς όλους» ξεκαθάρισε.

Στις Βρυξέλλες, στη συζήτηση που προκάλεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τα Ελληνοτουρκικά, μετά από παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Μανφερντ Βέμπερ τόνισε ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από τις αξίες της Ευρώπης.

«Το μήνυμα που έχουμε για τον πρόεδρο Ερντογάν είναι πως η ΕΕ είναι έτοιμη ν’ ανανεώσει τις υπάρχουσες συμμαχίες της αλλά αυτό απαιτεί έναν συνεργάσιμο σύμμαχο. Η ΕΕ δεν είναι αφελής», ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «με ανησυχεί η πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας όσον αφορά το θέμα Άμυνας και των δικαιωμάτων της εδαφικής ακεραιότητας των εμπλεκόμενων χωρών από ενέργειες που θεωρούμε παράνομες από την πλευρά της Τουρκίας για έρευνες υδρογονανθράκων».

Την ίδια ώρα στο Μυρτώο πέλαγος τα ελληνικά υποβρύχια συνεργάστηκαν με πλοία του στόλου, στο πλαίσιο των διαρκώς ασκήσεων. Μάλιστα έγινε και βολή τορπίλης από το αναβαθμισμένο υποβρύχιο 209 «Ωκεανός».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *