"Ελεύθερη πτώση" της τουρκικής λίρας! - Η υποτίμηση άγγιξε το 50% (video)

Τουρκία, τουρκική λίρα, υποτίμηση,
Συνεχίζεται η "ελεύθερη πτώση" της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το νόμισμα όχι μόνο μόνο έχει υποχωρήσει περίπου 0,6 σε σχέση με το δολάριο αλλά έχει συνολικά υποτιμηθεί κατά 31% έναντι του Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου.


Το παραπάνω συνεπάγεται πως τουρκικές εταιρείες και κυρίως μεγάλες κατασκευαστικές που δανείζονται κοινοπρακτικά δάνεια σε δολάρια και σε ευρώ προοδευτικά θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καλούμενες να εισπράξουν σε τουρκικές λίρες και να αποπληρώσουν σε δολάρια και ευρώ.

Την ίδια ώρα, με το τουρκικό χρέος, δημόσιο κι ιδιωτικό, να έχει αυξηθεί κατά 50% σημαντικότατο οικονομικό πλήγμα έχουν υποστεί και οι Τούρκοι πολίτες.

Η Τουρκία διατηρεί σημαντική παραγωγή, εντούτοις τα προιόντα της είναι ιδιαιτέρως φτηνά στο εξωτερικό με την χώρα εντούτοις να είναι αναγκασμένη να εισάγει πρώτες ύλες πληρώνοντας σε δολάρια και ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία παραθέτουν που τουρκικά ΜΜΕ, την 1η Ιανουαρίου, ο βασικός μισθός υπολογιζόταν στα 392 ευρώ την ώρα που πριν από δύο χρόνια ήταν περί που στα 500 και τους τελευταίους δύο μήνες έχει μειωθεί στα 290.

Πρόκειται για μια σημαντική μείωση, μεγαλύτερη των 100 ευρώ που αποτελεί κατ’ ουσίαν το 1/3 του μισθού.

Υπό αυτά τα δεδομένα, βέβαιο παραμένεις το πόσο η τουρκική οικονομία θα αντέξει και το αν και ποια ερείσματα θα βρει για να επιβιώσει.


βίντεο από το euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου