Ερντογάν: «Η Τουρκία παραμένει συνετή και ήρεμη παρά τις ελληνικές προκλήσεις»

Ρ. Τ. Ερντογάν, Γενς Στόλτενμπεργκ, Τουρκία, ΝΑΤΟ, Ελλάδα, διερευνητικές συνομιλίες,
Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου, μειώνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεφωνική συνομιλίας με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ...


Η Τουρκία διατηρεί συνετή και ήρεμη στάση παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Τα σχόλια του  Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι η πορεία των διερευνητικών συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τα ειλικρινά μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα σε μια προσπάθεια να μετριάσει την ένταση.

Είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της μείωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και η χώρα του το έχει καταστήσει σαφές όχι μόνο με ρητορική αλλά και με τις ενέργειές της.

Ο Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter: «Μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεασόγειο και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΝATO για την  απομάκρυνση στρατιωτικής εμπλοκής και αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων», δήλωσε για τη συζήτηση στο Twitter.

«Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα εκτιμώνται Σύμμαχοι και το NATO είναι μια πλατφόρμα διαλόγου», πρόσθεσε.


Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Γαλλίας, δήλωσε ο Ερντογάν, αμφισβήτησε την ενεργειακή εξερεύνηση της Τουρκίας, προσπαθώντας να εγκιβωτίσει στο τουρκικό θαλάσσιο έδαφος με βάση μικρά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.

Η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έστειλε τρυπάνια με στρατιωτική συνοδεία για να εξερευνήσει την ενέργεια στο ηπειρωτικό της ράφι, λέγοντας ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

Για τη μείωση των εντάσεων, η Άγκυρα ζήτησε διάλογο για τη διασφάλιση δίκαιης κατανομής των πόρων της περιοχής.

πηγή: Anadolu Agency 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου