Τα μηνύματα Τσίπρα από την Θεσσαλονίκη αλλάζουν τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού

ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ΔΕΘ, Κατερίνα Ακριβοπούλου, eretikos.gr, blog της Κατερίνας Ακριβοπούλου,
Η ομιλία και η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη οριοθετούν τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τις αλλαγές στο κόμμα.


της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Εάν η αυτοπεποίθηση είναι ο καθρέφτης της ισχύος ενός ηγέτη, ο Αλέξης Τσίπρας καθρέφτισε στην Θεσσαλονίκη τα αποτελέσματα της νέας δυναμικής που έφεραν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι πρόσφατες δομικές αλλαγές στο κόμμα, μετά από μια παρατεταμένη αδράνεια και εσωστρέφεια, που καθήλωσαν επί μακρόν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο, σε μια “παγωμένη” σχέση με το πολυπληθές ακροατήριο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Απελευθερωμένος από τα ψυχολογικά βαρίδια, την κόπωση της πολύμηνης διελκυστίνδας και την αμηχανία που προκαλούν εκ των πραγμάτων οι έριδες, η ανάλωση σε εσωκομματικές ίντριγκες, τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη και η ακροβατική άσκηση ισορροπιών, ο τέως πρωθυπουργός, έδειξε ότι πλέον έχει ανέβει πίστα σε ο,τι αφορά την αυτοπεποίθηση, στο μετεκλογικό power game.

Με την προσεκτικά δομημένη ομιλία του το Σάββατο , όπου ο ριζοσπαστικός ρεαλισμός με κοινωνικό πρόσημο ξάφνιασε εχθρούς και φίλους, παρουσίασε στην ουσία το μανιφέστο της Νέας Κοινωνικής Συμμαχίας στη νέα ιδιάζουσα εποχή, με αναφορές και προτάσεις που αφορούν όχι μόνον το 32% των πολιτών που τον ψήφισαν, αλλά και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ, που τώρα πλήττονται ή νοιώθουν εξαπατημένοι, ειδικά σε ο,τι αφορά την στάση και τους χειρισμούς Μητσοτάκη στα εθνικά ζητήματα.

Με τις απαντήσεις του στην συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξειδίκευσε περαιτέρω την νέα γραμμή, δίνοντας συνειδητά έμφαση στον ρόλο των τραπεζών, γεγονός που προοιωνίζεται και άλλες παρεμβάσεις στο θέμα αυτό.

Ιδιαίτερη σημασία για τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού το αμέσως επόμενο διάστημα, αποκτά και η ντρίπλα του να προτείνει στην ουσία εκλογές, χωρίς να… τις προτείνει. “Θα ήταν ανευθυνότητα να ζητήσω εκλογές εν μέσω πανδημίας” διευκρίνισε, για να συμπληρώσει όμως αμέσως μετά, ότι είναι έτοιμος “από χθες “.

Με τον τρόπο αυτό αφενός πετάει το μπαλάκι στον Κυρ.Μητσοτάκη, αφετέρου συντηρεί την παράταξη σε εκλογική ετοιμότητα και αυξημένη επαγρύπνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι επικαλέστηκε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, τα οποία αποκαλύπτουν ραγδαία αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Μετά από παλινωδίες και παρατεταμένη αβελτηρία, η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη στην Θεσσαλονίκη από τον Αλέξη Τσίπρα και η απάντηση Πέτσα στα όσα είπε, δεν είναι παρά η επίρρωση αυτής της ολοκλήρωσης.

Το επόμενο δύσκολο στοίχημα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι όμως να μεταγγιστούν όλα αυτά στην κοινωνία, ώστε να μετουσιωθούν σε πολιτικές πράξεις σε όλα τα πεδία και όχι μόνο στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου