Τουρκία: Άτακτη φυγή των επενδυτών - Η οικονομία στα τάρταρα

Τουρκία, τουρκική οικονομία, επενδυτές, τουρκική λίρα, Ερντογάν,

Τα τεράστια προβλήματα της τουρκικής οικονομίας έχουν οδηγήσει σε άτακτη φυγή των επενδυτών, αλλά η προκλητικότητα που συνεχώς κλιμακώνει ο Τούρκος πρόεδρος στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει πανικό στους επενδυτές..

Τα προβλήματα και οι αντιπαραθέσεις που προκαλεί ο «σουλτάνος» στο γεωπολιτικό μέτωπο και οι κινήσεις εντυπωσιασμού (όπως η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί κ.α.) δεν μπορούν να καλύψουν την ταχύτατη κατάρρευση της οικονομίας της γείτονος και τη «βουτιά» της τουρκικής λίρας.

Τα τεράστια προβλήματα της τουρκικής οικονομίας έχουν οδηγήσει σε άτακτη φυγή των επενδυτών. Παρότι αυτή η μαζικής αποχώρηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, η προκλητικότητα που συνεχώς κλιμακώνει ο Τούρκος πρόεδρος στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει πανικό στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η περαιτέρω διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος, το οποίο έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και σήμερα σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά (7,49), είναι μονόδρομος, λόγω της πολιτικής που έχει επιλέξει ο Ερντογάν.

Όπως επισημαίνει η Societe Generale, οι εντάσεις σχετικά με «τα αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα» με την Ελλάδα και η προοπτική νέων κυρώσεων της Ε.Ε προσθέτουν στις ήδη αβέβαιες προοπτικές για την τουρκική λίρα.

Η Capital Economics προειδοποίησε πρόσφατα πως η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας νέας νομισματικής κρίσης, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω της επιδείνωσης των σχέσεών της με την Ε.Ε., στον απόηχο των εντάσεων με Ελλάδα και Κύπρο. Μάλιστα οι επενδυτές αναμένουν άμεσα πιο σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε., ενώ οι αναλυτές της MUFG Bank εκτιμούν πως η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου