Moody's: Mπαράζ υποβαθμίσεων 13 τουρκικών τραπεζών στο Β2 με αρνητικό outlook!

Moody's, Τουρκία, υποβάθμιση τραπεζών, Β2, τουρκική λίρα,

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για την τουρκική οικονομία. Η Moody’s Investors Service υποβάθμισε 13 τουρκικές τράπεζες, λίγες μέρες μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας.

Σε ένα μπαράζ υποβαθμίσεων τουρκικών τραπεζών προχώρησε η Moody's μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, με τον οίκο να ανακοινώνει ταυτόχρονα και την υποβάθμιση της πόλης της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Με φόντο τις τελευταίες υποβαθμίσεις της Moody's η τουρκική λίρα χάνει και το "οχυρό" του 7,5 έναντι του δολαρίου, κατρακυλώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα στο 7,5049. 

 

Ποια τραπεζικά ιδρύματα υποβάθμισε

Οι υποβαθμίσεις της Moody’ s αφορούν την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, την μακροπρόθεσμη διαβάθμιση στον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (CRR) και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (CRA) καθώς και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε μη εξασφαλισμένο χρέος προτεραιότητας.

Τα τραπεζικά ιδρύματα που επηρεάζονται είναι τα εξής: 

  1. Akbank T.A.S. 
  2. Alternatifbank A.S. 
  3. Denizbank A.S. 
  4. Export Credit Bank of Turkey A.S. 
  5. HSBC Bank A.S. (Turkey) 
  6. QNB Finansbank A.S. 
  7. T.C. Ziraat Bankasi A.S. 
  8. Turk Ekonomi Bankasi A.S. 
  9. Turkiye Garanti Bankasi A.S. 
  10. Turkiye Halk Bankasi A.S. 
  11. Turkiye Is Bankasi A.S. 
  12. Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. και 
  13. Yapi ve Kredi Bankasi A.S.

Οι υποβαθμίσεις ακολουθούν την πρόσφατη υποβάθμιση της Τουρκίας στο B2 με αρνητικό outlook από B1 προηγουμένως, αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του. 

Άμεση ήταν η αντίδραση της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Ενδεικτικά, το τουρκικό νόμισμα άγγιξε τις 7,5020 λίρες/δολάριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ταυτόχρονα, έναντι του ευρώ, το νόμισμα της γειτονικής χώρας έκλεισε στις 8,8688 λίρες/ ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου