ΛΑΡΚΟ: Aπαξιώνεται και οδηγείται στο ξεπούλημα μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση - Αντιδράσεις των εργαζομένων

ΛΑΡΚΟ, Λάρυμνα, κινητοποίηση εργαζομένων, ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, ΜέΡΑ25, Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ , Ε.Κ.Φθιώτιδας, συνδικάτο μετάλλου Φθιώτιδας,
Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή Λάρυμνα, στην Φθιώτιδα που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης...


Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, μετά και τη νέα τροπολογία που εισήχθη στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το τελευταίο, από την πλευρά του, θεωρεί αναγκαία την πώληση της ΛΑΡΚΟ, επικαλούμενο τα υψηλά χρέη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Το «παρών» στην κινητοποίηση δίνει και ο Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, διάλυσης ολόκληρης της περιοχής. Είμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, στις οικογένειές τους, στους κατοίκους της περιοχής, που θα πληρώσουν βαρύ τίμημα εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής και των επιλογών και της σημερινής κυβέρνησης κι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Δεν τα παρατάμε, προχωράμε, συνεχίζουμε» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.ΛΑΡΚΟ: Η αντιπαράθεση στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου έχει ανακοινωθεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11πμ στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

«Απαντούμε με έργα στην καταστροφολογία και την δημαγωγία σας. Και τα έργα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εδώ για να σας εκδικούνται κάθε μέρα», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας, νωρίτερα, στο διαρκές «σφυροκόπημα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης για απουσία πράσινης πολιτικής.

Για τη ΛΑΡΚΟ ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019, στην οποία, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημείωνε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να βρει λύση σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ και έλεγε ότι υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που έχουν εκφράσει ανεπισήμως το ενδιαφέρον τους για να πουληθεί η εταιρεία ή ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας και έλεγε ότι η ελληνική δημοκρατία ήταν έτοιμη να τα εξετάσει όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας. «Δηλαδή, αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς σήμερα, εσείς το είχατε δεσμευτεί στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2019 και τώρα, στο πλαίσιο της πολιτικής αμνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεχάσατε και αυτό και παριστάνετε τους τιμητές. Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισσαίοι του ΣΥΡΙΖΑ!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«’Ακουσα εδώ, περίπου ότι η ΛΑΡΚΟ είναι φλουρί κωνσταντινάτο. Αλλά ξέρετε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική ελληνική εταιρεία εν λειτουργία», είπε εξάλλου ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 600 εκατ. ευρώ. Είναι μια εταιρεία προβληματική εδώ 35 χρόνια και χρωστάει 357 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, με άλλα λόγια χρωστάει το 80% των χρεών των εταιρειών υψηλής τάσης στη ΔΕΗ, έχει θέμα περιβαλλοντικής λειτουργίας, διότι δεν πληρώνει τα χρήματα για τα τέλη των ρύπων, μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό και είναι μια εξόχως προβληματική εταιρεία και χρωστάει να γυρίσει και 130 εκατ. ευρώ παράνομες κρατικές ενισχύσεις που τις έχει επιδικάσει το δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Εκτιμώντας ότι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΛΑΡΚΟ είναι ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις, καθώς μειώνουν τα εργαλεία ενεργειακού μετασχηματισμού που έχει η χώρα, περιορίζουν την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου και ζημιώνουν την εργασία, αυξάνουν το κόστος ενέργειας και μειώνουν το δημόσιο συμφέρον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της συγκεκριμένης τροπολογίας.​

Το Κ.Κ.Ε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «ετοιμάζεται σήμερα να ολοκληρώσει το εγκληματικό σχέδιό της για τη ΛΑΡΚΟ», ένα σχέδιο το οποίο «υλοποίησαν βήμα – βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και έχει στόχο την παραπέρα απαξίωση, την ιδιωτικοποίηση ακόμα και το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης».

Όπως επισήμανε το σχέδιο είναι εγκληματικό γιατί η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά μια «στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Ο Δ. Κουτσούμπας παρέθεσε τις παραγωγικές δυνατότητες και της χώρας και της ΛΑΡΚΟ και τόνισε ότι με την τροπολογία που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση οδηγεί την ΛΑΡΚΟ «όχι μόνο σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση, αλλά ακόμα και στο λουκέτο».

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, με την πρόταση της κυβέρνησης «κανένας μελλοντικός ιδιοκτήτης δεν δεσμεύεται για το αν θα διατηρήσει τον παραγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης, για το αν η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να παράγει καθετοποιημένα από τα μεταλλεία έως το εργοστάσιο» ενώ «δεν διασφαλίζεται ούτε μια θέση εργασίας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιούν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, το Σάββατο 17 Οκτώβρη και ώρα 11.00 πμ, στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα.

Το ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 δια του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με ν-τροπολογίες της τελευταίας στιγμής προχωρά στο ξεπούλημα της εμβληματικής ΛΑΡΚΟ, αλλά και της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ» και προσθέτει ότι «ο μνημονιακός οδοστρωτήρας δεν θα αφήσει απέξω ούτε τις τελευταίες εναπομείνασες, ζωτικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, για χάρη της τρόικας και της ολιγαρχίας δίχως σύνορα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι με διαδικασίες εξπρές συνεχίζεται το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου που έχει μπει στο ΤΑΙΠΕΔ και έπειτα στο Υπερταμείο, χωρίς καμία πρόνοια και διασφάλιση για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αλλά και καμία έγνοια για τους πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Ο κ. Κριθαρίδης επισημαίνει:

«Αυτή την ανάπτυξη ονειρεύεται ο Πρωθυπουργός; την ανάπτυξη των παρασίτων της ολιγαρχίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Τα ερωτήματα προφανώς είναι ρητορικά, άλλωστε ο κ. Χατζηδάκης που του έχει ανατεθεί για άλλη μια φορά το έργο του «ντίλερ», είναι γνωστός από τα παλιά για τις «μαγικές» εξυγιάνσεις του και τα ξεπουλήματα».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ 

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ) σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι: «βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία της χώρας με απαξιωτικό τρόπο, οδηγώντας την έτσι, στο άμεσο ξεπούλημά της.

Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ η οποία
αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ανάπτυξη της κοινωνίας και οικονομίας της χώρας.

To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας

To εργατοϋπαλληλικό κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, επισημαίνει πως: «Είναι τραγικό, μετά από 56 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας μιας από τις 5 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο παραγωγής σίδηρο-νικελίου, ενός κεφαλαίου για την εθνική μας οικονομία, να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον κίνδυνο του οριστικού λουκέτου».

To συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων μετάλλου Φθιώτιδας

To συνδικάτο συγκολλητών εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων μετάλλου νομού Φθιώτιδας, τονίζει ότι: «Εκατοντάδες σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υπογράψει κείμενο συμπαράστασης και συμμετοχής. Το Σάββατο η φυσική παρουσία εργαζομένων από όλη τη Στερεά, από όλη την χώρα, θα κρατήσει ψηλά τη σημαία των τιμίων και δίκαιων αιτημάτων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου