Ερντογάν σε Μισέλ: «Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση» - Επίσκεψη γερμανού ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Λευκωσία

Τουρκία, Ε.Ε., Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία, Ρ. Τ. Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ, Χάικο Μάας, Κυρ. Μητσοτάκης,
Η τουρκική προεδρία ενημέρωσε για την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι σε αυτήν συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ...


Με ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, χθες Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι σε αυτήν συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Σαρλ Μισέλ ότι "πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας - Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας".

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επίσης ανέφερε ότι “παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο”, προσθέτοντας ότι “για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη”.

Διπλωματική κινητοποίηση από την Αθήνα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. ΜΙσέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Οι νέες τουρκικές ενέργειες προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο Βερολίνο αλλά και την έντονη καταδίκη από το Παρίσι.
Σε Αθήνα και Λευκωσία ο γερμανός ΥΠΕΧ, Χάικο Μάας

Το Βερολίνο, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στη διάρκεια της ελληνο-τουρκικής κρίσης, ανακοίνωσε την επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο την Τρίτη , για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο κ. Μάας δεν επισκέπτεται και την Τουρκία, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ περιορίστηκε να δηλώσει: «Εγώ εδώ ανακοινώνω για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών αυτά τα ταξίδια και τους σταθμούς που έχουν προβλεφθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει σε αυτές τις δύο πόλεις και αυτό θα κάνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου