Φώφη Γεννηματά: «Κυρώσεις στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής ή βέτο από την Ελλάδα»

ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κυρώσεις σε Τουρκία, Βέτο από Ελλάδα,
«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε τρόπο. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να αποτρέψει τα τετελεσμένα σε βάρος μας από την Τουρκία, με διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα», δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγή.


- Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με κάθε τρόπο.
- Η Κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να αποτρέψει τα τετελεσμένα σε βάρος μας από την Τουρκία με διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα.
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης οφείλει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα κράτη μέλη.
- Αν χρειαστεί η Κυβέρνηση να ασκήσει veto.

Όπως δήλωσε σήμερα η Φώφη Γεννηματά, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε τρόπο. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να αποτρέψει τα τετελεσμένα σε βάρος μας από την Τουρκία με διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα. Όμως, και η Ευρώπη οφείλει στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα κράτη-μέλη. 

Αν χρειαστεί, μάλιστα, η κυβέρνηση θα πρέπει ν’ ασκήσει το δικαίωμα του βέτο και να μην παρακολουθήσει πάλι, όπως στην προηγούμενη Σύνοδο, την Ευρώπη να κάνει βήματα πίσω και να υποχωρεί από τη γραμμή της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. Ούτε να την αφήσει ν’ ανέχεται τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο που απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Έχουμε επισημάνει εγκαίρως ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και την παραβατική συμπεριφορά της. Αντιθέτως, όσο η Ευρώπη δεν επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας τόσο περισσότερο αυτή αποθρασύνεται και συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην περιοχή, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Την πρώτη φορά που το Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καλέσαμε την κυβέρνηση να αποτρέψει την έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ούτως ώστε ν’ αποτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος μας. «Εθνικό χρέος» το χαρακτήρισε τότε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Δυστυχώς, όμως, είδαμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και οι επιλογές της αναιρούν η μία την άλλη, ενώ η εξωτερική της πολιτική διακρίνεται από αντιφάσεις. Δεν επιδίωξε εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Επέλεξε τη μυστική διπλωματία κι ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα τη «συμφωνία του Βερολίνου», απέρριψε την πρότασή μας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου