Ο Ερντογάν έστειλε ξανά το Oruc Reis για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου!

Τουρκία, NAVTEX, Αιγαίο, Καστελόριζο, Oruc Reis, ελλητονουργικά,
Η Άγκυρα στέλνει και πάλι το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου.


Σε νέα κίνηση κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που τορπιλίζει την προσπάθεια για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, προχώρησε η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης NAVTEX λίγο πριν τα μεσάνυχτα για τη διενέργεια ερευνών από το σεισμογραφικό Oruc Reis 7.5 ναυτ. μίλια νοτίως του Καστελόριζου, και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε ισχύ από σήμερα μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Με την οδηγία η Άγκυρα «ανεβαίνει» πιο βόρεια και πιο κοντά στο Καστελόριζο, σε σχέση με την προηγούμενη NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχή που οριοθετείται από τις συντεταγμένες ανοιχτά και σε μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου περικλείοντας τμήμα που φτάνει νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη.


Την έξοδο ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στην οποία απλά αναφέρει το όνομα του ερευνητικού πλοίου.

Την έκδοση της ναυτικής οδηγίας, που έγινε από το σταθμό της Αττάλειας και αφορά και τα δύο πλοία υποστήριξης του Oruc Reis, το Αταμάν και το Τζέγκις Χαν, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, την ώρα που το ερευνητικό Μπαρμπαρός σύμφωνα με άλλη ναυτική οδηγία θα πραγματοποιεί έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ενώ η Άγκυρα έχει αναγγείλει με άλλη NAVTEX ασκήσεις με πραγματικά πυρά και την ήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
πηγή: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου