Βιέννη: Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε 6 σημεία – Τρεις νεκροί και 14 τραυματίες! (βίντεο)

Τρομοκρατία, Βιέννη, Αυστρία,
Τη χειρότερη δυνατή στιγμή, την ώρα που η Ευρώπη μαστίζεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19, μια δεύτερη «ασθένεια» ξαναχτύπησε τη Γηραιά Ήπειρο: αυτή της Tρομοκρατίας...


Συγκλονίζει τη Βιέννη η τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι σε έξι σημεία στο κέντρο της πόλης αργά το βράδυ της Δευτέρας. Τρεις νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός της επίθεσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι είναι βαριά οπλισμένοι και επικίνδυνοι, όπως είπε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. Ο ίδιος ανέφερε ότι νεκρός είναι ένας από τους δράστες της επίθεσης. Για απεχθή τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιγκ, δήλωσε ότι μία γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 6 από τους τραυματίες. Ένας αστυνομικός συγκαταλέγεται στους τραυματίες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει μία μεγάλη περιοχή στο κέντρο της Βιέννης, ενώ ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τους δράστες. Οι έρευνες, με τη συνδρομή ειδικών δυνάμεων, έχουν επεκταθεί και εκτός της αυστριακής πρωτεύουσας.

Με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν την προστασία κτηρίων στη Βιέννη, ώστε η αστυνομία να επικεντρωθεί στο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει μακριά από το κέντρο της πόλης, ενώ επισήμανε ότι ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα της Αυστρίας και πως τα παιδιά δεν χρειάζεται να πάνε στο σχολείο την Τρίτη.

Οι αρχές στη γειτονική Τσεχία πραγματοποιούν ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, εν μέσω φόβου ότι οι δράστες θα προσπαθήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Kronen Zeitung είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι ένας από τους δράστες ανατινάχθηκε μετά την ένοπλη επίθεση στο κέντρο της Βιέννης.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες προτού η Αυστρία επιβάλει lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Πολλοί άνθρωποι είχαν βγει έξω να διασκεδάσουν στο κέντρο της Βιέννης, καθώς ήταν η τελευταία μέρα που λειτουργούσαν μπαρ και εστιατόρια, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά από την Τρίτη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Η επίθεση ξεκίνησε από σημείο κοντά στη συναγωγή της Βιέννης. Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας, Όσκαρ Ντόιτς, επισήμανε σε tweet του ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, καθώς ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητα στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

LIVE η τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βιέννη


Οι πρώτες αντιδράσεις – Έντονη καταδίκη από την Ε.Ε.

Αποτροπιασμό εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση των επιθέσεων με όλα τα μέσα.

«Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης. Χαίρομαι που οι αστυνομικοί μας έχουν ήδη καταφέρει να εξαλείψουν έναν δράστη. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον εαυτό μας να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία και να καταπολεμήσουμε αυτές τις επιθέσεις με όλα τα μέσα», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Όλη η χώρα έχει τη σκέψη της στα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους, στους οποίους εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθειά μου», είπε ο κ. Κουρτς. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους διεθνείς εταίρους για την αλληλεγγύη που εξέφρασαν.

Βαθιά συγκλονισμένος δήλωσε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τονίζοντας: «οι σκέψεις μας και η συμπάθειά μας είναι στα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους».

«Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας μαζί, αποφασιστικά, με κάθε τρόπο», σημείωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, ενώ ταυτόχρονα ευχαρίστησε αρχηγούς άλλων κρατών και κυβερνήσεων εξ ονόματος της δημοκρατίας για τις δηλώσεις υποστήριξης.

Την επίθεση καταδίκασαν έντονα οι ηγέτες της Ε.Ε, στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης στην Αυστρία.

«Είμαι σοκαρισμένη και συγκλονισμένη από τη βίαιη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων και τον αυστριακό λαό. Η Ευρώπη στέκεται πλήρως αλληλέγγυα με την Αυστρία. Είμαστε ισχυρότεροι από το μίσος και τον τρόμο», διαμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή τη δειλή πράξη που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Oι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τους ανθρώπους στη Βιέννη μετά την τρομερή επίθεση απόψε. Στεκόμαστε στο πλευρό της Αυστρίας» έγραψε ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε «σοκαρισμένος και συντετριμμένος» από τις επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «δειλή πράξη βίας και μίσους».

«Παντού στην ήπειρό μας, είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Mήνυμα συμπαράστασης στον αυστριακό λαό έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Εμείς, οι Γάλλοι, συμμεριζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού που χτυπήθηκε απόψε από την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας, της Βιέννης. Μετά τη Γαλλία, μια φίλη χώρα δέχεται επίθεση. Είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας οφείλουν να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα», διαμήνυσε ο κ. Μακρόν.

Την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αυστριακό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καταδίκασε την επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για μίσος και βία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι» και πως «η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει» μετά από αυτή την «αποκρουστική επίθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου