Άνοιγμα σχολείων: Τι σκέφτεται η κυβέρνηση, τι λένε οι ειδικοί, τι προτείνε η ΟΛΜΕ

Covid-19, κορονοϊός, πανδημία, lockdown, παιδεία, σχολεία, επαναλειτουργία, Κεραμέως, ΟΛΜΕ, Ν. Σύψας, Μ. Παγώνη, Β. Παπαευαγγέλου,

Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει ένας γρίφος για την κυβέρνηση, με τους ειδικούς να εμφανίζονται διχασμένοι και την ΟΛΜΕ να προτείνει τα σχολεία να ανοίξουν το Ιανουάριο και να γίνουν τεστ σε μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

- Κυβέρνηση: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα,με την Κεραμέως να δηλώνει «σύνθετη διαδικασία το άνοιγμα των σχολείων - Την επόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις με τους ειδικούς»
- Ειδικοί: Διχασμένοι οι ειδικοί επιστήμονες, κυβερνητικοί σύμβουλοι. 
- ΟΛΜΕ: Τον Ιανουάριο να ανοίξουν τα σχολεία προτείνει ο πρόεδρός της  Θεόδωρος Τσούχλος.

Μεγάλος γρίφος παραμένει το άνοιγμα των σχολείων για την κυβέρνηση, με τους ειδικούς να εμφανίζονται διχασμένοι και την ΟΛΜΕ να ζητά τα σχολεία να ανοίξουν το Ιανουάριο και να γίνουν τεστ κορονοϊού σε μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


Κεραμέως: «Την επόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις με τους ειδικούς» 

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «σίγουρα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις με τους ειδικούς».

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα σχολεία. Είναι αυτά που έκλεισαν τελευταία και αυτά που θα ανοίξουν πρώτα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Το άνοιγμα των σχολείων είναι σύνθετη διαδικασία, θα το δούμε» δήλωσε μιλώντας στο Open ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα των σχολείων, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ωστόσο άγνωστο παραμένει αν και πότε θα ανοίξουν. Η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι κυβέρνηση και υπουργείο περιμένουν να δουν πως ακριβώς εμφανίζεται το επιδημιολογικό φορτίο και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις».


Σύψας: «Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 τόνισε ότι δεν βλέπει πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ σημείωσε πως το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την εστίαση και το λιανεμπόριο.

"Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω", δήλωσε χαρακτηριστικά.


Παπαευαγγέλου: «Τα Δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν» 

Υπέρ της άρσης του lockdown σε "δύο ταχύτητες" τάχθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

"Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις", επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η ίδια σημείωσε ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.


Παγώνη: «Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Ιανουάριο»

"Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη”, δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορονοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.

Όπως είπε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας "και σίγουρα 10 ημέρες”. Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε, αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.


ΟΛΜΕ: «Τον Ιανουάριο να ανοίξουν τα σχολεία»

Τον Ιανουάριο προτείνει το πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ.

Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είναι ότι ο Δεκέμβριος πρέπει να είναι ο μήνας που θα λυθούν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τηλεκπαίδευση. Ως προς τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000, σε ηλικίες έως 17 ετών. Ενώ 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος. Μάλιστα, είναι πολλές οι απώλειες καθηγητών στη σχολική κοινότητα.

Η ΟΛΜΕ, μάλιστα, προγραμματίζει για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου