Φώφη Γεννηματά: «Όλα για τους μεγάλους, στο περιθώριο οι μικροί, οι πολλοί»

ΚΙΝΑ.ΑΛ, Φώφη Γενημματα, ΕΣΥ, Χωροταξικό Νομοσχέδιο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε», προσθέτοντας πως καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας, και ότι «άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, στη θερινή ραστώνη και χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας με αποτέλεσμα το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη»...

Από το βήμα της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά, σε παρέμβασή της στη συζήτηση για το χωροταξικό νομοσχέδιο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως απέφυγε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για τις ευθύνες της κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη τα πανδημίας. «Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τον διάλογο και τις απαντήσεις στα "δύσκολα". Προτιμά την "ασφάλεια" των εξαγγελιών και των διαγγελμάτων», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Υποστήριξε ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε», προσθέτοντας πως καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας, και ότι «άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, στη θερινή ραστώνη και χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας με αποτέλεσμα το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη».

Ειδικότερα για το ΕΣΥ, ανέφερε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη ενίσχυσή του ούτε χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Διατύπωσε και πάλι ερωτηματικά και ζήτησε απαντήσεις για την καταγραφή των κρουσμάτων και των υπολοίπων στοιχείων της πανδημίας.

Αναφορικά με το σήμερα και το άνοιγμα με ασφάλεια, η κ. Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο σε αντίθεση με την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, στην οποία το κλειδί είναι τα μαζικά τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση. «Έτσι διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία) μπορούμε σταδιακά να απελευθερώσουμε περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι επιδημιολογικά φορτωμένες», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ζήτησε από την κυβέρνηση:

«- Να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. Στρατηγική που βρίσκει σύμφωνους όλο και περισσότερους ειδικούς επιστήμονες.

- Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων.

- Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για τον σωστό, αποτελεσματικό και χωρίς ταλαιπωρία εμβολιασμό του πληθυσμού, «με δωρεάν εμβόλιο όπως όλοι έχουμε τονίσει, και ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό».

«Εμείς, τα μέλη του Κοινοβουλίου να δώσουμε το παράδειγμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το χωροταξικό νομοσχέδιο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε έντονη κριτική, καθώς υπογράμμισε ότι για τόσο σημαντικά ζητήματα γίνεται fast track νομοθέτηση με βροχή τροπολογιών.

«Ναι πρέπει να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση όπως είναι σήμερα. Αλλά με οργανωμένο τρόπο. Με λειτουργικές μεταβατικές διατάξεις και όχι ασφυκτικές προθεσμίες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Με τις ρυθμίσεις που φέρνετε εσείς, τρίβουν τα χέρια τους οι "μεγάλοι". Οι μικροϊδιοκτήτες θα βρεθούν με άχρηστα γεωτεμάχια, που θα πάρουν οι "μεγάλοι" για ένα κομμάτι ψωμί», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και προσέθεσε:

«Καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο που αποτυπώνει τον βαθιά συντηρητικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής. "Όλα για τους μεγάλους, στο περιθώριο οι μικροί, οι πολλοί". Αυτό είναι το "μότο" σας. Και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την τροπολογία «της τελευταίας στιγμής» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -ΑΠΕ, κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη πως αλλάζει όλο το ενεργειακό περιβάλλον, χτυπώντας καίρια τις ενεργειακές κοινότητές, τους μικρούς παραγωγούς.

«Με τα προτεινόμενα μέτρα αποκλείονται οι μικρομεσαίοι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τον Ενεργειακό χάρτη της χώρας. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν κατετέθη ποτέ στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Και έρχεται τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια. Ως τώρα είχαμε μόνο διαρροές, και ένα Δελτίο Τύπου του υπουργού» ανέφερε η κ. Γεννηματά και κατέληξε:

«Οι εξυπηρετήσεις και τα επιχειρηματικά deals, που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αναγκάζουν την ΝΔ να αποφεύγει με κάθε μέσο τον διάλογο και οποιοδήποτε έλεγχο.

Είμαστε απόλυτα απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Είμαστε εδώ για να βάλουμε φρένο ως συντηρητική οπισθοδρόμηση».

AMNA

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου