Αυστηροποίηση των μέτρων από 3 έως 11 Ιανουαρίου - Οι δηλώσεις της αντιπολίτευσης (video)

Covid-19, lockdown, κορονοϊός, Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, αυστηροποίηση μέτρων,

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, για προληπτικούς λόγους, αυστηροποιούνται τα μέτρα για την εβδομάδα 3 -10 Ιανουαρίου 2021...

Την αυστηροποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας από αύριο το πρωί (3/1) στις 06:00 και για μια εβδομάδα, μέχρι δηλαδή τις 06:00 της Δευτέρας, 11 Ιανουαρίου, με την επαναφορά του αυστηρού lockdown και την αναστολή της λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους και ο στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, με στόχο να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.


Από 11 Ιανουαρίου επανέρχεται το «click away», ξανανοίγουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ και οι εκκλησίες

Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν σε λειτουργία στις 11 Ιανουαρίου όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς, όπως είπε ο κ.Πέτσας, ενώ μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπεται ξανά η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Η λήψη των μέτρων αποφασίστηκε επειδή όπως είπε ο κ.Πέτσας τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

"Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορονοϊού στην Πατρίδα μας" πρόσθεσε ο κ.Πέτσας "ιδίως τώρα, που η ελπίδα του εμβολίου δεν είναι ευχή ή προσδοκία. Αλλά πραγματικότητα, σε εξέλιξη".

'Αμυνα και αντεπίθεση

Ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι πρέπει να "παίξουμε άμυνα" με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας , ενώ πρόσθεσε ότι "περνάμε στην αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό".

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, εξήγησε ότι πρέπει να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς και είναι ανάγκη ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί, με κόπο και θυσίες, σε διάστημα πολλών μηνών, να μην γκρεμιστεί από την χαλάρωση λίγων ημερών" και πρόσθεσε:

"Επιβάλλεται, συνεπώς, να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ώστε να ξαναγυρίσουμε, σταδιακά, σε μια μορφή κανονικότητας. Και, πρώτα από όλα, να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία".


ΣΥΡΙΖΑ: "Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη"

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων πάρθηκε χωρίς τη γνωμοδότηση των ειδικών, με την κυβέρνηση να "αντιμετωπίζει ως διακόπτη που ανοιγοκλείνει, χωρίς κανένα σχέδιο την κοινωνία", η οποία "δεν αντέχει άλλο τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

"Η κυβέρνηση, έπειτα από δυο μήνες lockdown, συνεχίζει στον δρόμο της αποτυχίας με την πανδημία έκτος ελέγχου. Μέσα στον πανικό της, αντιμετωπίζει την κοινωνία ως διακόπτη που ανοιγοκλείνει, χωρίς κανένα σχέδιο. Αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα μαζικά δωρεάν τεστ για τους πολίτες, την απαραίτητη επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Συνεχίζει να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Προγραμματίζει άνοιγμα των σχολείων για άλλη μια φορά χωρίς να ακούει τους ειδικούς, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και τεστ για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το μόνο που κάνει είναι να κατηγορεί τους πολίτες για τη δική της αποτυχία. Περιοριστικά μέτρα χωρίς σχέδιο, χωρίς ενίσχυση του συστήματος υγείας και χωρίς οικονομική ενίσχυση της κοινωνίας είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη."


ΚΚΕ: Η κυβέρνηση καλλιέργησε τον εφησυχασμό και ανακάλυψε ότι τα προβλήματα παραμένουν

Κριτική στην κυβέρνηση, ασκεί το ΚΚΕ, με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχετικά με την αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας για μια εβδομάδα

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε.

«Αφού επί τόσες ημέρες καλλιέργησε τον εφησυχασμό, με αφορμή την έναρξη του αναγκαίου, πλην όμως μακρόχρονου εμβολιασμού, σήμερα η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι τα προβλήματα και η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας παραμένουν, επαναφέροντας μέτρα αυστηρού λοκντάουν» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, που επισημαίνει επίσης πως:

«Αυτά τα «μπρος πίσω» είναι το τίμημα που πληρώνει ο λαός για το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα παραμένει αθωράκιστο, ενώ αγνοούνται ακόμη τα απαραίτητα μέτρα σε σειρά χώρους, όπως οι εργασιακοί χώροι και τα σχολεία, των οποίων επίκειται το άνοιγμα ξανά με όρους ανασφάλειας».

 

ΚΙ.ΝΑΛ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο

«Κυβέρνηση ράβε ξήλωνε» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη, σε ερώτηση για τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου.

Η δήλωση του εκπροσώπου του ΚΙ.ΝΑΛ., Παύλου Χρηστίδη

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο, μπερδεύοντας τους πολίτες, οδηγώντας σε αδιέξοδο επαγγελματίες και καταναλωτές», συνέχισε ο κ. Χρηστίδης, για να συμπληρώσει: «Για ακόμη μια φορά, δείχνει έλλειψη στρατηγικής και ανεπάρκεια.

Η επίμονη της, δε, στα οριζόντια μέτρα σε όλη την επικράτεια, είναι λάθος. Μόνη λύση η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το ασφαλές άνοιγμα, μετά από μαζικά τεστ».


ΜέΡΑ25: Δεν έχουν τελειωμό οι παλινωδίες της κυβέρνησης για την πανδημία

«Τα μπρος – πίσω και οι παλινωδίες της Κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας δεν έχουν τελειωμό», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων την επόμενη εβδομάδα.

Η δήλωση του εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Μιχ. Κριθαράκη:

«Τη στιγμή που ο Υπουργός Ανάπτυξης διαρρέει στα μέσα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοινώνει αυστηροποίηση των μέτρων για μία εβδομάδα με κλείσιμο ακόμα και όσων είχαν ανοίξει και σταματημό του click away», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 και συμπληρώνει:

«Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει “ποδαρικό” τη νέα χρονιά με την γνωστή, παλιά της τακτική του “βλέποντας και κάνοντας”, χωρίς καμία πραγματική προετοιμασία και κανένα σχέδιο.

Επειδή όμως αυτή τη δολιότητα -γιατί δεν συνιστά απλώς ανευθυνότητα- την πληρώσαμε πολύ ακριβά τη χρονιά που μας πέρασε, απαιτούμε από την Κυβέρνηση έστω και τώρα να σταματήσει να απασχολείται μόνο για την ολιγαρχία και τους παρατρεχάμενους της και να ενσκήψει με πρόγραμμα και πραγματικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των καταστροφικών συνεπειών της για τον λαό»΄


Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση εναντίον «της ελευθερίας του ατόμου, της ελεύθερης οικονομίας και το χειρότερο, της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων»

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Λύσης

«Ενώ το πρωί ο υπουργός ανάπτυξης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων σε τοπικό επίπεδο, λίγη ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε καθολική απαγόρευση λειτουργίας της αγοράς.

Εκτός από τον προφανή πανικό η πραγματικότητα είναι ότι πίσω από την κυβερνητική ανικανότητα κρύβεται ένας διαρκής αγώνας εναντίον της ελευθερίας του ατόμου, της ελεύθερης οικονομίας και το χειρότερο, της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων.

Διότι αυτό που κυρίως πλήττεται είναι ο Αγιασμός των Υδάτων, η μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας εν υπαίθρω κατά το πρότυπο της Βάπτισης του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό δηλαδή. Γεγονός που συνιστά τον ορισμό της “Χριστιανοφοβίας.”»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου