Θα απαγορευθούν οι Γκρίζοι Λύκοι στη Γερμανία; Η Γαλλία ήδη απαγόρευσε την δράση τους

Γερμανία, Τουρκία, Γκρίζοι Λύκοι, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, MHP,

Εδώ και καιρό πολιτικοί προειδοποιούν για τη δράση των Γκρίζων Λύκων στην Ευρώπη. Και στη Γερμανία φαίνεται να έχουν πολλούς οπαδούς. Μένει να φανεί αν και η Γερμανία απαγορεύσει τη δράση τους, όπως έκανε ήδη η Γαλλία.


Τόση σύμπνοια σπάνια υπάρχει στη γερμανική βουλή: Τον Νοέμβριο όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η δράση του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων ή κίνημα Ülkücü (Ιδεαλισμός). Μια απαγόρευση κατά την επιθυμία της Μπούντεσταγκ απαιτεί απόφαση του υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. «Σχετικά με υποτιθέμενες ή πραγματικές σκέψεις για μια απαγόρευση, το υπ. Εσωτερικών δεν παίρνει επί της αρχής θέση», ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εσωτερικών. Μια απαγόρευση των Γρίζων Λύκων δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι δεν έχουν νομική υπόσταση ως «ένωση» και επίσης πολλά μέλη τους αρνούνται ότι ανήκουν στους Γκρίζους Λύκους.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας του Συντάγματος για το 2019, τα μέλη των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία υπολογίζονταν σε 11.000. Ο επικεφαλής της γερμανικής αρχής Τόμας Χάλντενβαγκ μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε: «Παρακολουθούμε τους Γκρίζους Λύκους και γνωρίζουμε με μεγάλη ακρίβεια ποιους πρέπει να θεωρήσουμε μέλη της ομάδας. Και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις πολυάριθμες δραστηριότητες του κινήματος». Μεταξύ άλλων στόχος τους είναι να επηρεάσουν τη γερμανική πολιτική προς όφελος της Τουρκίας αλλά και να εντοπίσουν ανθρώπους με τουρκική καταγωγή, οι οποίοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση της Άγκυρας.


Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη Γερμανία

«Ακροδεξιοί ανεξαρτήτως εθνικότητας δεν έχουν καμία θέση στην φιλελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία και στα κοινοβούλιά μας» τονίζει ο Στέφαν Τόμε, ο οποίος εκπροσωπεί το FDP στην εποπτική επιτροπή της Μπούντεσταγκ για τις μυστικές υπηρεσίες. Για τον ίδιο σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση όλων των κομμάτων για αντίστοιχα θέματα, ώστε να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα τέτοιες τάσεις με στοιχεία υπονόμευσης του πολιτεύματος.

Σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, η Ένωση Τουρκικών -Ισλαμικών Πολιτιστικών Ενώσεων στην Ευρώπη (Atib) με έδρα στην Κολωνία κατατάσσεται στους Γκρίζους Λύκους. Το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων (ΖΜD) της Γερμανίας αντιδρά ωστόσο στην κατάταξη αυτή. Μάλιστα το ZDM παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία» τη συζήτηση στη γερμανική βουλή για την Ένωση Τζαμιών «σχετικά με τα αιτήματα για απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων και του κινήματος Ülkücü». H Atib «παρά την αβασιμότητα των ισχυρισμών» προτίθεται εντούτοις να ξεκινήσει μια ουσιαστική και δίκαιη συζήτηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της τον Νοέμβριο.


Ο ρόλος του MHP και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί


Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στην οργανωμένη ακροδεξιά. Άλλωστε το κυβερνών κόμμα ΑΚP του προέδρου Ερντογάν συγκυβερνά με το εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Χωρίς αυτό δεν θα διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Η απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία το φθινόπωρο προκάλεσε την σκληρή κριτική της Άγκυρας. Ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένα κίνημα που να ονομάζεται Γκρίζοι Λύκοι. Το Παρίσι αντιτίθεται σε μια οργάνωση-αποκύημα της φαντασίας». Ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ωστόσο έχει αναφερθεί στο παρελθόν μέσω twitter στη μνήμη του ιδρυτή του κινήματος Ülkücü, Αλπαρσάν Τουρκές.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι από το 1997 επικεφαλής του ΜΗP.  Όταν οδήγησε το κόμμα το 1999 στην εκλογική επιτυχία η Turkish Daily News έκανε λόγο για «αναγέννηση των Γκρίζων Λύκων». Οι υποστηρικτές του Μπαχτεσλί τον καλωσορίζουν με τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων και τραγουδούν: «Ο Μπαχτσελί θα οδηγήσει το κράτος». Σε ένα δημοφιλές βίντεο, μπορεί κανείς να ακούσει υποστηρικτές του Μπαχτσελί να μιμούνται κραυγές λύκων. Ο Μπαχτσελί τους εγκαλεί στην τάξη. Οι Γκρίζοι Λύκοι ιδρύθηκαν στην Τουρκία το 1969 και βρίσκονται πίσω από πολλές επιθέσεις και δολοφονίες Κούρδων, Αρμενίων, Αλεβιτών, Αριστερών και μελών άλλων μειονοτήτων. Ο κλασικός χαιρετισμός τους φέρει τον σχηματισμό ενός λύκου και φορούν συνήθως σκούρα ρούχα.

Οι Γκρίζοι Λύκοι αποτελούν κίνδυνο για τα θεμέλια της φιλελεύθερης δημοκρατίας, εκτιμά και ο πολιτικός του CDU Kρίστοφ ντε Βρίες και σημειώνει: «Αγωνίζονται για μια Μεγάλη Τουρκική Αυτοκρατορία, ακολουθούν την αρχή του Ηγέτη τους και δεν αποφεύγουν τη βία». Για τον ίδιο είναι καλό που αυτή τη στιγμή τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, το FDP και οι Πράσινοι με κοινό ψήφισμα ζητούν από το υπ. Εσωτερικών την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων. Ωστόσο ο βουλευτής του CDU δεν βγέπει λόγο για βιασύνη. Όπως λέει: «Θα πρέπει σε τελική ανάλυση η απαγόρευση να βασίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία ώστε να μπορεί να σταθεί και ενώπιον δικαστηρίων».
πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου