Τουρκία: Ο δήμαρχος της Άγκυρας προηγείται του Ρ. Τ. Ερντογάν σε δημοσκόπηση για τον προεδρικό θώκο

Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μανσούρ Γιαβάς, δημοσκόπηση, πρόεδρος, προεδρικές εκλογές,


Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, θεωρείται ως προεδρικός υποψήφιος των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2023..

Σύμφωνα με την έρευνα της Metropoll "The Pulse of Turkey" που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με τη συμμετοχή 1.791 ατόμων από 28 επαρχίες, ο Μανσούρ Γιαβάς νίκησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνοντας το 43,9% των εθνικών ψήφων, ενώ το ποσοστό του Τούρκου προέδρου παρέμεινε στο 40,7%.

Ο Μανσούρ Γιαβάς εξελέγη δήμαρχος της Άγκυρας στις τοπικές εκλογές του 2019 από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP), τερματίζοντας την 25ετή κυριαρχία στην πόλη του AKP και των προκατόχων του. Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη λόγω της καταπολέμησης της διαφθοράς και των προσπαθειών που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ων χρημάτων φορολογουμένων, έχοντας βρεθεί ουκ ολίγες φορές απέναντι στο βαθύ κράτος που είχε ριζώσει τόσα χρόνια από τα στελέχη και τους συνεργάτες του ΑΚΡ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Πολλοί βλέπουν τον Γιαβάς ως προεδρικό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, καθώς έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής αντι-ερντογανικός πολιτικός, στο εσωτερικό της Τουρκίας.


Ποιος είναι ο Μανσούρ Γιαβάς

O Mανσούρ Γιαβάς (Mansur Yavas), γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1955, είναι δικηγόρος και πρώην δήμαρχος του Beypazarı. Ήταν υποψήφιος δήμαρχος Άγκυρας με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην αναμέτρηση του 2014 και εξελέγη Δήμαρχος της Άγκυρας το 2019. 

O πατέρας του Γιαβάς ήταν ξυλουργός ο οποίος στη συνέχεια εργάστηκε ως πωλητής εφημερίδων. Για κάποιο διάστημα δούλεψε με τον πατέρα του ως διανομέας εφημερίδων. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούλης και έλαβε πτυχίο νομικής το 1983. Αφού ολοκλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του ως στρατιωτικός εισαγγελέας, επέστρεψε στη γενέτειρά του το Beypazarı όπου δούλεψε ως δικηγόρος.

Ο Γιαβάς εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Beypazarı το 1989, αλλά έχασε τη δημαρχεία το 1994. Συνέχισε τη δικηγορία παράλληλα με τη θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης του μέχρι τις 18 Απριλίου 1999, που έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη δήμαρχος με 51% του Beypazari.

O Γιαβάς ήταν υποψήφιος δήμαρχος Άγκυρας με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 30 Μαρτίου του 2014. Την ημέρα των εκλογών στις 20:30 τοπική ώρα και αφού έκλεισαν οι κάλπες ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι είχε κερδίσει την αναμέτρηση. Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους του να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να παρακολουθούν την καταμέτρηση, παρά τις αναφορές του πρακτορείου Anadolu ότι είχε ηττηθεί. Την 1η Απριλίου του 2014 ο Γιαβάς, έδωσε νέα συνέντευξη τύπου και κατηγόρησε το κρατικό Anadolu ότι καθυστέρησε επίτηδες την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκειμένου να αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους του από το να παρακολουθούν την καταμέτρηση. Ο Γιαβάς δήλωσε ότι η καμπάνια του έχει υποβάλλει ενστάσεις στις τοπικές εκλογικές αρχές, καταγγέλλοντας παρατυπίες.

Τέλος στις δημοτικές εκλογές της Άγκυρας το 2019 ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, CHP, ο Μανσούρ Γιαβάς επικράτησε με 50,54% έναντι 47,27% του αντιπάλου του υποψηφίου του ΑΚΡ.

Ο Μανσούρ Γιαβάς είναι παντρεμένος, με 2 κόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου