Παρατείνεται το lockdown - Γυμνάσια & Λύκεια ανοίγουν 1/2 - Φροντιστήρια, ΟΠΑΠ, Εστίαση & Χιονοδρομικά στις ... καλένδες!

Νίκος Χαρδαλιάς, lockdown, Γυμνάσια, Λύκεια,

Παρατείνεται το lockdown στη χώρα μας για ακόμα μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Γυμνάσια και Λύκεια ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ενώ παρατείνεται και το μέτρο της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Στις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή εκείνες που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με την εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Οι μαθητές Λυκείων θα συνεχίσουν με την τηλεκπαίδευση, μέχρι να ληφθεί κάποια νεότερη απόφαση.

«Πιστοί στις απόψεις μας αναφορικά με την εκπαίδευση, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα» ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές πως προτεραιότητα της είναι η επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να κάνει η ίδια τις εισηγήσεις σήμερα στους ειδικούς.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες αναφέρουν τα εξής:
- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
η χρήση αντισηπτικών,

Επίσης:
- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
- οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
- οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα,

Ακόμη, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως συμβαίνει και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό.

Μπορούν να ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία» σημείωσε.

Η ίδια διευκρίνισε πως:

Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Ωστόσο, τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Εξαίρεση μετακίνησης εκτός νομού για φοιτητές

Οι φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με την παράταση των υφιστάμενων μέτρων:

- Παρατείνεται για μια βδομάδα η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού
- Παρατείνεται για μια βδομάδα η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
- Επιτρέπονται 2 επιβάτες στο ταξί (πλέον του οδηγού).

Παράταση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα

Παρατείνεται η απαγόρευση για κυνήγι-ψάρεμα.

Να σημειωθεί πως, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς από την απαγόρευση του κυνηγιού εξαιρούνται οι νομοί Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης αποκλειστικά για το κυνήγι αγριόχοιρού και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα για τον περιορισμό της αφρικανικής πανώλης.
Παραμένουν κλειστά ...μέχρι νεωτέρας η Εστίαση, τα Φροντηστίρια, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα Χιονοδρομικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου