Θεσσαλονίκη: Ξύλο και χημικά σε συγκέντρωση φοιτητών που υπερασπίζονταν το Πανεπιστημιακό άσυλο! (video)

Φοιτητές, αστυνομία, Πανεπιστημιακό άσυλο, επεισόδια, Θεσσαλονίκη,


Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν Αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν κάνοντας χρήση χημικών, ομάδα φοιτητών που πραγματοποιούσε πορεία στην Εγνατία με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό» 

Ένταση επικράτησε πριν από λίγα λεπτά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ συγκεντρωμένων φοιτητών, ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικών, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας πραγματοποιώντας πορεία επιχείρησε να βγεί στο οδόστρωμα της οδού Εγνατία.

Νωρίτερα:

Με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό» βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης φοιτητικοί σύλλογοι που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καθώς και την θέσπιση πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ και την διαγραφών φοιτητών.

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατία από εκατοντάδες μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων: Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Κτηνιατρικής , Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και του ΣΟΦΕΘ, πλαισιωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΜΕΤ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

«Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους!», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές. Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι επισημαίνουν ότι «με το νέο νομοσχέδιο πλέον θα ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ίδια τα ιδρύματα», ενώ σχετικά με τη διαγραφή φοιτητών υπογραμμίζουν: «Όσοι φοιτητές εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+2 έτη για τις 4ετείς σχολές και στα Ν+3 έτη για τις 5ετείς. Εάν κάποιος το ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πράγμα που θα καθιστά την ολοκλήρωση των σπουδών πολύ δυσκολότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το νέο σώμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αφορά 1.000 ειδικούς φρουρούς που θα είναι εξοπλισμένοι με γκλοπ, χειροπέδες και σπρέι πιπεριού και θα προχωρούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα 5 εκπαιδευτικά ιδρύματα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το ΕΚΠΑ, το Πολυτεχνείο Αθήνας, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΑΠΘ, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στο πεδίο του δρόμου, την κατάληψη της πρυτανείας ΑΠΘ τη δευτέρα, τη στήριξή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις των απολυμένων της λέσχης ΑΠΘ που οδήγησαν σε νικηφόρα έκβαση την Τρίτη με την κατάκτηση της επαναπρόσληψή τους, κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση.


πηγή: thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου