Ο νονός

Άννα Ξένου,

Όσοι βιάστηκαν να του ευχηθούν για την αξιοσύνη του να βαπτίσει ένα παιδάκι, ας το ξανασκεφτούν υπό το φως των εξελίξεων...

Δεν μπορεί ο καθένας να γίνει νονός. Πρέπει να είναι άξιος, να μπορεί να μεταφέρει το χρίσμα, να χαίρει εκτίμησης και αποδοχής. Πρέπει να είναι κάποιος που τον θέλεις κοντά σου, γιατί έχει κάτι να προσφέρει από την προσωπικότητά του, κάτι που το θαυμάζεις και θα ήθελες να γαλουχήσει με το παράδειγμά του το δικό σου παιδί.

Είναι μεγάλη τιμή να είσαι νονός. Το μυστήριο της βάπτισης θεωρείται ιερό. Δεν είναι μόνο η ονοματοδοσία. Είναι η ευθύνη που υποτίθεται πως αναλαμβάνεις για τη ζωή του μικρού νεοφώτιστου. Ο νονός είναι ο πνευματικός γονιός, ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα και το αγαπά και το φροντίζει και νοιάζεται για τη ζωή και την ψυχή του παιδιού.

Υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά παίρνουν στοιχεία του χαρακτήρα του νονού και έτσι ακούγεται και η περιβόητη φράση: “Φταίει το λάδι που του έβαλες”

Φανταστείτε τώρα ο νονός να είναι κάποιος που αρέσκεται να παραβιάζει τους κανόνες, γιατί απλώς μπορεί και μετά να προσπαθεί να βγάλει όλους τους άλλους παλαβούς, για να πείσει πως έπραξε τα νόμιμα. Και μάλιστα να είναι τόσο αφελής, ώστε να δημοσιοποιεί μόνος του την παράβασή του στα social media, πιστεύοντας πως θα προσελκύσει με την ιδιότητα του νονού τους χριστιανούς που χαίρονται όταν προστίθεται άλλος ένας ομόθρησκος στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Κι ενώ περιμένει να τον επευφημήσουν για την θεάρεστη πράξη του, ξαφνικά βρίσκονται κάποιοι – άπιστοι και παρακατιανοί – οι οποίοι συνειδητοποιούν την παράβαση και τον κρεμάνε, κατά το κοινώς λεγόμενον, στα μανταλάκια.

Στον πανικό του επάνω, ζητά μια βεβαίωση από επίσημη αρχή που να πιστοποιεί πως δεν έκανε καμία παράβαση και περιχαρής την εμφανίζει για να κλείσει στόματα. Και πάλι όμως είναι απρόσεκτος. Μπορεί να φταίει η συγκίνηση από τη βάπτιση, ίσως όμως και να είναι αλαζόνας εκ φύσεως και ολίγον αμετροεπής. Η εν λόγω βεβαίωση – και πάλι κατά το κοινώς λεγόμενον –έχει συνταχθεί στο γόνατο και βρίθει λαθών που προκαλούν θυμηδία!!!

Ο εν λόγω νονός έχει παραβιάσει μια ολόκληρη σειρά κανόνων που ισχύουν για όλους τους πολίτες εν καιρώ πανδημίας. Έχει παρουσιάσει μία μη πρωτοκολλημένη βεβαίωση, γεμάτη από γραμματικά λάθη, που δυσκολεύεται να πιστέψει κανείς πως προήλθε από μια δημόσια υπηρεσία αιχμής. Έχει εκθέσει τους συναδέλφους του και έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη, καθώς η θέση ευθύνης που κατέχει δεν συγχωρεί τέτοιες παρατυπίες. Η αιτιολόγηση ότι τάχα η βάπτιση ήταν προγραμματισμένη πριν από το lockdown είναι τουλάχιστον αστεία, τη στιγμή που η κατάσταση έχει προκαλέσει θεμελιώδεις ανατροπές στις ζωές όλων μας.

Όσοι βιάστηκαν να του ευχηθούν για την αξιοσύνη του να βαπτίσει ένα παιδάκι, ας το ξανασκεφτούν υπό το φως των εξελίξεων. Το ίδιο και οι γονείς που τον επέλεξαν για νονό του παιδιού τους. Είναι άξιος; Είναι ανάξιος; Είναι ένας απλός νονός ή μήπως είναι Νονός με την κινηματογραφική έννοια του όρου;
Άννα Ξένου / left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου