Η ΝΔ Ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις - Πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα διαπίστωσε ο Aλ. Τσίπρας (video)

ν/σ Συμβάσεις, Βουλή, Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, Αλέξης Χαρίτσης,

Νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις ψήφισε η Βουλή - Πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα διαπίστωσε ο Αλ. Τσίπρας - Κατά του ν/σ που επιτρέπει στους εργολάβους να επιβλέπουν τα έργα μόνοι τους τάχθηκε η αντιπολίτευση με 140 ψήφους - Η ΝΔ αγνόησε τρεις επίσημους φορείς


Στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων». Καθυστερήσεις, ανισότητες, αδιαφάνεια και καταστροφή περιοχών Natura με το συγκεκριμένο ν/σ διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Στην ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές ενώ 140 βουλευτές καταψήφισαν.

Η ψηφοφορία επί των άρθρων: 
  • Στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι η διαδικασία δημοπράτησης των έργων θα μπορεί να ξεκινά πριν την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων και οι δύο διαδικασίες θα προχωρούν παράλληλα, «υπέρ» τάχθηκαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν. 

  • Στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπό-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν. 

  • Στην τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές, 119 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 21 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία προσδοκά ότι θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που δημιουργεί ο νέος νόμος, ώστε με διαφάνεια να προχωρήσει γρήγορα η απορρόφηση της «ιστορικής πρόκλησης» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τηρεί στάση «θολή», ως προς την τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, διότι απέφυγε να απαντήσει στην προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να δηλώσουν οι βουλευτές του, «αν πρέπει αύριο κιόλας να βάλουν μπροστά οι μπουλντόζες της κατεδάφισης». «Πατάτε πάλι σε δύο βάρκες. Με το ένα πόδι στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με το άλλο πόδι στους ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιών και συνεχίζετε έτσι τη θολή πορεία σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε την Τετάρτη 3/3, με τον εισηγητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Χ. Μαμουλάκη, να επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποτελεί βήμα επιτάχυνσης των διαδικασιών, τουναντίον, φέρνει πολλές καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα, αναδιαρθρώνει την αγορά υπέρ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και μελετητικών γραφείων.

«Ο σημερινός νόμος είναι ένας νόμος που κλείνει τον ανταγωνισμό στις δημόσιες προμήθειες. Είναι μια ακόμη πληγή από τις τόσες που έχει επιφέρει η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας μας. Αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναζωογόνηση της διαπλοκής, ένα άλμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της επίβλεψης των δημόσιων έργων και στην κατεύθυνση της απώλειας της τεχνικής ικανότητας των φορέων του δημοσίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.


Aλέξης Τσίπρας: «Χρησιμοποιείτε την πανδημία ως ευκαρία για να κάνετε πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία»

Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έκανε έκκληση για ένα κοινό πολιτικό μέτωπο. Σε αυτά τα πλαίσια ζήτησε τον διορισμό ενός υπ. Υγείας που να χρήζει κοινής αποδοχής, κάτι που η ΝΔ αρνήθηκε.

Επίσης αναφέρθηκε στην τακτική της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πανδημική κρίση ως ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα πλιάτσικο το δημόσιο χρήμα και να επιτύχει απόλυτη μιντιακή κυριαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις απευθείας αναθέσεις.

Το πιο χυδαίο απ' όλα σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας, είναι αυτό που γίνεται με τους εμβολιασμούς. Δίαφορα κομματικά στελέχη της ΝΔ εμβολιάζονται εκτός σειράς, όπως δείχνουν οι δεκάδες καταγγελίες. Αποκορύφωμα αποτελεί, αυτό που έγινε στο κέντρο πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη όπου κομματικά στελέχη της ΝΔ πήραν τη σειρά παιδιών με αναπηρία. Αυτό φανερώνει μια κουλτούρα και νοοτροπία εντός της κυβέρνησης. 


Αλέξης Χαρίτσης: «'Ενα ακόμη νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση βασικών δημόσιων λειτουργιών»

Για «ένα ακόμη νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση βασικών δημόσιων λειτουργιών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και την συγκεντροποίηση της τεχνικής δραστηριότητας σε λίγους μεγάλους ομίλους» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, «αντί να είστε σε συναγερμό για την θωράκιση του ΕΣΥ, την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και την στήριξη της κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου