Μέρκελ-Μακρόν συζητούν για Τουρκία, Ρωσία και προσφυγικό

Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία, Ρωσία, προσφυγικό, κορονοϊός,

Συνάντηση καγκελάριου και γάλλου προέδρου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με Άγκυρα και Μόσχα. Επισκέψεις Ντράγκι, φον ντερ Λάιεν.

Την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Βερολίνο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να διατυπώσουν κοινές θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν θέματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της Τουρκίας και της Ρωσίας από την ΕΕ, η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πάντα ενόψει της προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής θα επισκεφτούν τη Δευτέρα το Βερολίνο ο ιταλός πρώθυπουργός Μάριο Ντράγκι και την Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε συνέντευξη τύπου μαζί με το γάλλο πρόεδρο η καγκελάριος 
Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η σχέση ΕΕ-Τουρκίας συνιστά «μεγάλη πρόκληση». «Από τη μια πλευρά», επεσήμανε, «επικρατούν διαφωνίες, από την άλλη ό ένας έχει ανάγκη τον άλλο αν θέλουμε να διαμορφώσουμε μαζί ορισμένα ζητήματα - αυτά είναι το μεταναστευτικό, το μέλλον της Λιβύης, το μέλλον της Συρίας.» 

Στην παρέμβαση του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι συμφωνεί με όλα όσα ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την Τουρκία. Όπως πρόσθεσε, η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό σε σχέση με τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο. «Το ζητούμενο», δήλωσε, «είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και οι στρατηγικές μας θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη αλλά την περιοχή του Καύκασου.»

Προσφυγικό και Ρωσία

Αναφορικά με το προσφυγικό ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα προκειμένου να βρεθεί μια κοινή προσέγγιση. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, το θέμα δεν αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής μεταναστών. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η καγκελάριος Μέρκελ επεσήμανε ότι είναι μια εξίσου «μεγάλη πρόκληση» όπως η Τουρκία. «Η Ρωσία είναι όμως και ο μεγάλος ηπειρωτικός γείτονας της ΕΕ.» Παρ’ ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν υποστεί ρωσικές «υβριδικές επιθέσεις», θα πρέπει «αν επιθυμούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη να παραμείνουμε σε συνομιλίες με τη Ρωσία, όσο δύσκολο και αν αυτό είναι.» Σε αυτό το πλαίσιο τόσο η καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Τζο Μπάιντεν για την επανέναρξη του διαλόγου με τη Μόσχα. Επίσης χαιρέτησαν την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου για πλήρη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού καγκελάριος και γάλλος πρόεδρος επεσήμαναν την αναγκαιότητα ενός στενότερου συντονισμού των μέτρων στην ΕΕ. Ο συντονισμός έχει καλυτερέψει αλλά δεν είναι τέλειος, τόνισε η κ. Μέρκελ. Κριτική άσκησε η καγκελάριος σε χώρες που επιτρέπουν να γεμίζουν τα στάδια στο πλαίσιο των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι σκόπιμο να διεξαχθεί ο τελικός στη Μ. Βρετανία στις 11 Ιουλίου, σε μια χώρα με υψηλούς ρυθμούς εξάπλωσης της μετάλλαξης Δ’ του κορωνοϊού, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία θα εφαρμόζουν για τους οπαδούς που επιστρέφουν από εκεί τους αυστηρούς κανονισμούς των τεστ και της καραντίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου