Μήνυμα ΕΕ- ΗΠΑ σε Τουρκία: «Καλούν σε συνεργασία για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ε.Ε., ΗΠΑ, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, Ρωσία, Κίνα,, Τζο Μπάιντεν, Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν,

Η ευρωπαϊκή ηγεσία και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με διάλογο και θέλουν κοντά τους μία "δημοκρατική Τουρκία".

Με ένα μήνυμα στην Τουρκία από ΕΕ και ΗΠΑ, ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με την ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στην οποία γίνεται ξεκάθαρα σαφές ότι το μέλλον των σχέσεων Δύσης - Τουρκίας, θα κριθεί από τη συνολική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Στην κοινή δήλωση των 36 παραγράφων, αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 29, το μήνυμα Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Τζο Μπάιντεν, με το οποίο καλούν την Άγκυρα σε βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο.
Σύμφωνα με την δήλωση, ΕΕ και ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία κοντά αλλά μία «δημοκρατική Τουρκία».

Στο συγκεκριμένο σημείο της κοινής δήλωσης, αναφέρονται τα εξής:
«Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε χέρι χέρι για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές πρέπει να διευθετηθούν μέσω διαλόγου, με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στοχεύουμε σε μια σχέση συνεργασίας και σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση με μία δημοκρατική Τουρκία».

Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη Σύνοδο ΕΕ - ΗΠΑ, επισημαίνεται πως οι δύο πλευρές ξεκινούν διάλογο, προκειμένου να οργανώσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τη Ρωσία.

«Για να συντονίσουμε τις πολιτικές και δράσεις μας, σχεδιάζουμε να καθιερώσουμε διάλογο υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ για τη Ρωσία» τονίζεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

ΗΠΑ και ΕΕ διαμηνύουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, όπως και τις «δυνατότητες για επιλεκτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Ανάμεσα στα ζητήματα για τα οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεργαστούν επίσης είναι και η Κίνα.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, με τις δύο πλευρές να καλούν την Τεχεράνη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και να αρθούν οι κυρώσεις, με σκοπό την αναβίωση της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου