Υποβαθμίζεται κι άλλο η παιδεία με δεκάδες συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων

Παιδεία,

Σε συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων προχωρά το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Την ώρα που η υποβάθμιση της παιδείας είναι ήδη δρομολογημένη από την κυβέρνηση με ολόκληρα τμήματα ΑΕΙ να καταργούνται, σχολεία για μήνες κλειστά και τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών, το κράτος πιστό στην έκθεση Πισσαρίδη, δρομολογεί την περαιτέρω εξαθλίωση της παιδείας συγχωνεύοντας τμήματα και σχολεία, καθώς δεν μπορεί να καλύψει την απουσία 8.500 εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται.

Προς δεκάδες συγχωνεύσεως σχολείων και τμημάτων φαίνεται πως κινείται η κυβέρνηση, μένοντας πιστή στην έκθεση Πισσαρίδη, σχετικά με την Παιδεία. Όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο που έγινε λίγες μέρες πριν, θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά.

Την ώρα που ολόκληρα τμήματα ΑΕΙ καταργούνται με στόχο την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, σχολεία έμειναν για μήνες κλειστά και οι τάξεις στενάζουν από τον ήδη αυξημένο αριθμό των μαθητών. Στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών εδώ και χρόνια, το υπουργείο, είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση Πισσαρίδη, πρότεινε και την αυτονόμηση των σχολείων και τη σύνδεσή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο ιστορικά έχει αποδειχθεί πως ήταν αναποτελεσματικό. Στην έκθεση παράλληλα συστήνονται και λιγότερες και μεγαλύτερες σχολικές μονάδες, κάτι το οποίο θα προκαλέσει προβλήματα στην εγγύτητα του σχολείου με το σπίτι και τη γειτονιά, αλλά κυρίως στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Αντιδράσεις σωματείων και συλλόγων

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», χαρακτηρίζει το γεγονός «εγκληματικό» και καταγγέλλει πως έχει στόχο «να μπαλώσει, όπως όπως, τα 8.000 επιπλέον κενά σε εκπαιδευτικούς από τις φετινές συνταξιοδοτήσεις» καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για την 10η Ιουνίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας!

Συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, που έγινε στις 3/6/2021, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά. Υπονόησε σαφώς ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος του Υπουργείου ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και εγκάλεσε τα στελέχη εκπαίδευσης να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων. Δηλαδή να στριμωχτούν μέσα στις τάξεις 25 μαθητές, να χαθούν μαζικά σχολεία στις γειτονιές και στις περιοχές κατοικίας των μαθητών, να αναγκαστούν γονείς και μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.

Είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την πικρή εμπειρία της πανδημίας, το Υπουργείο, αντί να εκπονήσει ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, να επεξεργάζεται σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων, με τραγικά αποτελέσματα και στην υγιεινή και ασφάλεια αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Καμιά αναμονή!! Οι μεθοδεύσεις αυτές του Υπουργείου Παιδείας είναι αιτία πολέμου. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιου είδους μέτρα θα περάσουν «αβρόχοις ποσί». Είναι γνωστές άλλωστε εδώ και καιρό οι προθέσεις της κας Κεραμέως, όταν πριν καιρό δήλωνε ότι «ο μέσος όρος των μαθητών στις τάξεις είναι 17» και ότι έχουμε πανευρωπαϊκά τη χαμηλότερη αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών, είναι γνωστές οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη!

Τα όνειρα εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών για το σχολείο των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για το σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, «ΔΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ». Το απέδειξαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων!

Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, συναδέλφους εκπαιδευτικούς, μαθητές και Συλλόγους Γονέων, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης! Δίνουμε ηχηρή απάντηση: μαζική συμμετοχή στην Απεργία 10/6 – Συγκέντρωση 10πμ Προπύλαια!

«Δεν έχει γίνει εδώ και 12 χρόνια ούτε ένας μόνιμος διορισμός στη γενική εκπαίδευση και μόνο τη φετινή χρονιά συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 8.000 εκπαιδευτικοί» καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και τονίζει πως το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με αναμενόμενο αποτέλεσμα να στριμωχτούν μαθητές σε πολυπληθή τμήματα, να χαθούν μαζικά σχολεία στις γειτονιές, να αναγκαστούν γονείς και μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Την ίδια στιγμή που:

Οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία προσπαθούμε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να συμμαζέψουμε τα “ασυμμάζευτα” των μορφωτικών και ψυχολογικών επιπτώσεων που προέκυψαν από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας (κλείσιμο σχολείων, τηλεκπαίδευση κ.λ.π).

Οι 15 μήνες πανδημίας ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα μείωσης των μαθητών ανά τμήμα και την ανάγκη μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών.

Δεν έχει γίνει εδώ και 12 χρόνια ούτε ένας μόνιμος διορισμός στη γενική εκπαίδευση και μόνο τη φετινή χρονιά συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 8.000 εκπαιδευτικοί.

Το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο που έγινε στις 3/6/2021, ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά.

Είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την πικρή εμπειρία της πανδημίας, το υπουργείο, αντί να εκπονήσει ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, να επεξεργάζεται σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων, με τραγικά αποτελέσματα και στην υγιεινή και ασφάλεια αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Καμιά αναμονή! Οι μεθοδεύσεις αυτές του υπουργείου Παιδείας είναι αιτία πολέμου. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιου είδους μέτρα θα περάσουν “αβρόχοις ποσί”. Είναι γνωστές άλλωστε εδώ και καιρό οι προθέσεις της κας Κεραμέως, όταν πριν καιρό δήλωνε ότι “ο μέσος όρος των μαθητών στις τάξεις είναι 17” και ότι έχουμε πανευρωπαϊκά τη χαμηλότερη αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών, είναι γνωστές οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη!

Τα όνειρα εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών για το σχολείο των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για το σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, “ΔΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ”. Το απέδειξαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων!

Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, μαθητές και συλλόγους γονέων, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης.
πηγή: TPP

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου