Παραλλαγή DELTA (B1617.2) της COVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Κορονοϊός, Covid-19, DELTA, ΔΕΛΤΑ, B1617.2, συμπτώματα, μεταδοτικότητα,

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή DELTA της COVID-19, επίσης γνωστή ως B1617.2, βρέθηκε στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020. Είναι τώρα το κυρίαρχο στέλεχος τόσο εκεί όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξαπλώνεται γρήγορα. Από τις 14 Ιουνίου 2021, η παραλλαγή DELTA (B1617.2) έχει φτάσει σε 74 χώρες - μόλις 6 μήνες μετά την ανακάλυψή της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη ξεπεράσει την παραλλαγή άλφα σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή η παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι 43% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές COVID-19. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το DELTA είναι οπουδήποτε από 30% έως 100% πιο μολυσματικό από το άλφα.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ότι η παραλλαγή DELTA είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλες. Πιστεύουν ότι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της παραλλαγής μπορεί να διευκολύνουν την είσοδο στα ανθρώπινα κύτταρα. Μια άλλη πρώιμη μελέτη δείχνει ότι μια μετάλλαξη στην παραλλαγή DELTA θα μπορούσε να την βοηθήσει να αναμιχθεί καλύτερα με ανθρώπινα κύτταρα μόλις προσκολληθεί. Εάν μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με τα κύτταρα σας, είναι σε θέση να μολύνει περισσότερα από αυτά και να υπερνικήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα .

Φαίνεται να επηρεάζει πιο συχνά τους νέους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτες έδειξαν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν.

Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι πιο σοβαρά. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν την παραλλαγή δέλτα. Μελέτες δείχνουν ότι ενδέχεται να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή άλφα.

Στην Κίνα, οι γιατροί λένε ότι οι ασθενείς με την παραλλαγή του DELTA είναι πιο άρρωστοι από αυτούς που αντιμετώπισαν νωρίς στην πανδημίαΚαι η κατάστασή τους φαίνεται να πέφτει πολύ πιο γρήγορα.

Τα δεδομένα από τη "Zoe COVID Symptom Study", μια εφαρμογή που επιτρέπει στους ανθρώπους να παρακολουθούν τα συμπτώματα, δείχνουν ότι τα συμπτώματα COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αλλάζουν καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή DELTA.

Τα κορυφαία συμπτώματα που αναφέρονται στην εφαρμογή περιλαμβάνουν:

    1. Πονοκέφαλο
    2. Πονόλαιμο
    3. Καταρροή, και
    4. Πυρετό

Ο βήχας γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος και η απώλεια μυρωδιάς δεν περιλαμβάνεται πλέον στα 10 πιο κοινά συμπτώματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν λάθος συμπτώματα για κακό κρύο και να αποφύγουν την καραντίνα , βοηθώντας την εξάπλωση της παραλλαγής.

Προστασία

Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη επιλογή. Οι αναφορές δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech παρέχουν 79% προστασία έναντι λοίμωξης παραλλαγής δέλτα. Φαίνεται να είναι 88% αποτελεσματικό κατά των συμπτωμάτων εάν μολυνθεί.

Δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca είναι 92% επιτυχημένες στη διακοπή της νοσηλείας λόγω της παραλλαγής δέλτα. Και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου