Αλέξης Τσίπρας: «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στον τόπο»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλ.Τσίπρας, Προγραμματική Συνδιάσκεψη, δικαιοσύνη, Κυρ. Μητσοτάκης, κυβέρνηση, διχασμός,

«Για να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνοντας τις εργασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης.

Με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και υλοποιήσιμο πρόγραμμα και σχέδιο θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την εξουσία, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην καταληκτική του ομιλία στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη.

Απαντώντας στο ζήτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πάει δεξιά ή αριστερά, είπε χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες, αλλά πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο.

Ξεκαθάρισε όμως ότι «αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» και να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού».

Μιλώντας για την αξιοπιστία του λόγου και την αντιστοιχία των έργων του κόμματος, επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έκανε και λάθη», για να οποία έκανε ενδελεχή αξιολόγηση και αυτοκριτική.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα θετικά σημεία της διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ., ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως στις σημερινές συνθήκες, που δεν υπάρχει η τρόικα, που δεν υπάρχει το Σύμφωνο σταθερότητας με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά αντίθετα φτηνός δανεισμός γιατί ρυθμίσαμε το δημόσιο χρέος, υπάρχουν οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορέσει να αξιοποιήσει αυτές τις συνθήκες τότε θα έχει την αποκλειστική ευθύνη.


Ο Μητσοτάκης απέτυχε σε όσα έταξε

Κάλεσε τους πολίτες να αναστοχαστούν τι έταξε και τι έκανε η ΝΔ: «Έταξε τρια πράγματα: καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους και ασφάλεια». «Τι έκανε;» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Κατάργησε το οκτάωρο έκανε την εργασία κόλαση. Αντί να μειώσει δραστικά τους φόρους μείωσε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών (ακρίβεια - αντικειμενικές αξίες ακινήτων - μείωση μισθών). Η χώρα μετατράπηκε σε πεδίο δράσης μαφιόζικων συμμοριών. Ξύλο στις πλατείες, ξύλο στους διαδηλωτές - ανεξέλεγκτο το έγκλημα και η μαφία».

«Απέτυχε σε όσα έταξε. Απέτυχε και στη πανδημία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «ευτυχώς βέβαια που δεν είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τη πανδημία, γιατί θα είχαμε στην αντιπολίτευση τη πιο ακραία λαϊκιστική αντιπολίτευση που είχε ποτέ ο τόπος: Την αντιπολίτευση του κου Μητσοτάκη, που δε θα δίσταζε να οδηγήσει την κοινωνία σε έναν διχασμό». Θα τον βλέπαμε, είπε να συμπορεύεται με συνωμοσιολογους και ακραίους, να δημαγωγεί χυδαία, ακόμη και να μη διστάζει στη τυμβωρυχία προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά.

«Εμείς στηρίξαμε τη κοινωνία και δώσαμε απλόχερη στήριξη στη κυβέρνηση στα δυο κομβικότερα ζητήματα: Στηρίξαμε τα περιοριστικά μέτρα –αν και είδαμε να χρησιμοποιούν τους επιστήμονες εργαλειακά. Στηρίξαμε τον εμβολιασμό».


Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του δικασμού

Επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Έρχεται τώρα ο Μητσοτάκης με θράσος και μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ. Αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης. Με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.

Παρομοίασε μάλιστα την κυβέρνηση Μητσοτάκη με «όλα τα καθεστώτα, όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, που όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση. Οι εμβολιασμένοι κατά των ανεμβολίαστων, οι νέοι κατά των ηλικιωμένων, οι τοπικές κοινωνίες κατά των προσφύγων, το συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας κατά των νέων».

«Δεν θα το δεχτούμε αυτό, σε καμιά περίπτωση. Σε καμιά περίπτωση επίσης δεν θα παίξουμε το παιγνίδι του διχασμού» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν βρήκε άλλο να μας πεί σήμερα ο κος Μητσοτάκης παρά το ότι θα κλείσει περιφερειακά νοσοκομεία. Τα ίδια που έλεγε δυο χρόνια πριν» συμπλήρωσε και σημείωσε πως «ξέρουν οι πολίτες, ποιος έκανε την πανδημία ευκαιρία», «αλλά και ποιος σεβάστηκε τα περιοριστικά μέτρα και ποιος έδωσε το μήνυμα της ανεμελιάς και της αδικίας παράλληλα με ποδηλατάδες, γλέντια στην Ικαρία».


Να ενώσουμε την κοινωνία για δικαιοσύνη παντού

Αναφερόμενος στις εργασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης σημείωσε πως ο πυρήνας της πολιτικής και της ηθικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πως «εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε όχι για να διχάσουμε. Να ενώσουμε στην αλλαγή και όχι στην υποταγή. Να ενώσουμε για ένα άλμα στο αύριο και όχι μια επιστροφή στο χτες. Να ενώσουμε στην εκλογική νίκη και την απαρχή μιας νέας πορείας. Να ενώσουμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, τους φωτισμένους διανοούμενους, κάτω από τη σημαία της δικαιοσύνης. Να ενώσουμε την κοινωνία στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης παντού».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση της Δεξιάς πρέπει να ηττηθεί και γι αυτό κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να τις αγκαλιάσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – έστω και με μία ψήφο – στις επόμενες εκλογές» και κάλεσε όλες και όλους να εργαστούν σκληρά και αποφασιστικά, μέσα στη κοινωνία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Έκλεισε δε την ομιλία του με τους στίχους του Ρίτσου «Και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα. Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί. Έτσι να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου