Αλέξης Τσίπρας: «Η αύξηση των κρουσμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή αλλά και ανησυχία για την πορεία της τουριστικής περιόδου»

Αλέξης Τσίπρας, ΖΥΡΙΖΑ, Κρήτη, πανδημία,

foto in.gr

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή αλλά και ανησυχία για την πορεία της τουριστικής περιόδου, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για εμβολιασμό, προς τους πολίτες.

Ανήσυχος για την εξέλιξη της πανδημίας και της οικονομίας, δήλωσε από τον Άγιο Νικόλαο, στη διάρκεια σύσκεψης με τοπικούς φορείς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Ανατολική Κρήτη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας το οποίο έχει έρθει στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι έκανε δύο φορές το λάθος να πανηγυρίσει την οριστική νίκη κατά της πανδημίας «την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δώσει σαφή μηνύματα λέγοντας, ότι δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς αν δεν είναι όλοι ασφαλείς». Πρόσθεσε ότι η πορεία του εμβολιασμού έχει καθυστερήσει και παρά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είχε φτάσει το 70%, μέχρι και τα μέσα Ιουλίου βρίσκεται κάτω από το 45%.

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή αλλά και ανησυχία για την πορεία της τουριστικής περιόδου, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για εμβολιασμό, προς τους πολίτες.

Σε σχέση με τον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και το 2020 και το 2021 και απαιτεί στήριξη, ενώ όπως τόνισε η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας δεν έχει να κάνει με το αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι ρυθμοί ανάκαμψης αλλά «αν αυτή η ανάκαμψη της οικονομίας θα περιλαμβάνει όλους τους κλάδους της οικονομίας ή κάποιοι θα ανακάμψουν και άλλοι θα μείνουν πίσω».

Περαιτέρω, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι καθοριστικός παράγοντας είναι να στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Είναι κομβικής σημασίας να μην πάει χαμένο το Ταμείο Ανάκαμψης και να στηριχθεί πραγματικά η επιχειρηματικότητα» ανέφερε και προσέθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο φόβος «ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα κύμα νέων λουκέτων αντίστοιχο με αυτό της μνημονιακής περιόδου».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανάκαμψης ο αρχηγός της αξιωματικής ανέφερε ότι δεν σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά την πανδημία, σχολιάζοντας ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που προβλέπει σε ορίζοντα 7ετίας και ανέρχεται στις 180 χιλιάδες -όπως είπε- δεν ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες.

Σημείωσε επίσης ότι απόλυτη άρση των μέτρων στήριξης εντός του 2022 για τους μικρομεσαίους και για τον κόσμο της εργασίας θα είχε δραματικές συνέπειες, ενώ για να ανακάμψει η οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και το κράτος να ασκήσει τον ρόλο που του αντιστοιχεί στις μετοχές που έχει στις τράπεζες, απαιτώντας διαφορετική πολιτική και στήριξη των μικρομεσαίων και διαγραφή μέρους του χρέους των επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης ως ένα από τα έργα που αποδίδουν αναπτυξιακή προοπτική στο νησί, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ που απέρριπτε επί δύο χρόνια ως πρόχειρη προεργασία το σπάσιμο της διαγωνιστικής διαδικασίας σε τρία κομμάτια, επί της ουσίας δύο χρόνια μετά -όπως τόνισε- επανάφερε το ίδιο σχέδιο, προβλέποντας διόδια και για τους πολίτες της Κρήτης που επί χρόνια όπως ανέφερε, αναμένουν το συγκεκριμένο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου