Τουρκία: Ζήτησε στον ΟΗΕ την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου! - Ανακοίνωση Ελληνικής Λύσης

ΟΗΕ, Τουρκία, ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, Ελληνικά νησιά Αιγαίου, αποστρατικοποίηση, Ελληνική Λύση,

Η Τουρκία μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Φεριντουν Σινιρλίογλου, έστειλε επιστολή στον Οργανισμό ζητώντας την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

Την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ζητεί η Τουρκία με επιστολή της στον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, από τη Νέα Υόρκη, η Τουρκία υπέβαλε διαμαρτυρία με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλοντας την Ελλάδα για «κατάφωρη παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Η επιστολή, που εστάλη την περασμένη Τρίτη απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Aντόνιο Γκουτέρες, και υπογράφεται από τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ

Στην επιστολή, η Αγκυρα αναφέρει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της, επισημαίνοντας πως μπορεί να προκύψει ένταση που να απειλήσει την Ειρήνη.

Επίσης, δηλώνει πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τις Συνθήκες τότε δεν θα μπορεί «να διεκδικεί κυριαρχικά δίκαια δικαιώματα των νησιών που περιλαμβάνουν και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών».

Στην επιστολή που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Antonio Guterres, υπογεγραμμένο από τον Feridun Sinirlioğlu, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Άγκυρας στον ΟΗΕ, αναφέρεται:

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου»

Η επιστολή υπογράμμισε την εγγύτητα των εν λόγω νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, προς την ηπειρωτική Τουρκία, και αναφέρει ότι, παρόλο που αναφέρεται σαφώς στις ειρηνευτικές συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του 1947 , ο οπλισμός (των νησιών) από την Ελλάδα αποτελεί σοβαρή απειλή για την Τουρκία.

Η επιστολή επισημαίνει επίσης ότι «η Τουρκία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις ‘παραβιάσεις’ της Ελλάδας στα νησιά μέσω διπλωματικών οδών και καταλήγει:


«Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».Χουλουσί Ακάρ: «Η Αθήνα έχει απαιτήσεις σε Αιγαίο – Ανατ. Μεσόγειο χωρίς λογική ή νομική βάση»

Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας λόγο για “Γαλάζια πατρίδα” και αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα με στόχο να προκαλέσει κάνει διάφορες ασκήσεις, παραβιάζει τις συνθήκες και έχει στρατό στα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα».

Μάλιστα, ο Χ. Ακάρ υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτήσεις «που δεν έχουν καμία λογική ούτε νομική βάση και έτσι αυξάνει την ένταση» για να προσθέσει ότι «οι όροι των Συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων είναι ξεκάθαροι. Εναντίον ποιου εξοπλίζονται τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Επαναλαμβάνοντας την προπαγανδιστική ρητορική περί «Γαλάζιας πατρίδας», ο ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα τετελεσμένο, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Όπως είπε: «Ξεκαθαρίζουμε πως εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός και στα δικαιώματα κανενός. Όμως είμαστε επίμονοι, αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια πατρίδα μας που περιλαμβάνει και της Κύπρο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική και για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, λέγοντας πως είναι «μάταιος κόπος».

«Στην Ελλάδα», είπε, «υπάρχει ένα πάθος για εξοπλισμούς. Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό ότι αυτό είναι καθαρά ένα όνειρο και μια μάταιη προσπάθεια, χωρίς μαθηματική συνοχή και ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί ο ελληνικός λαός».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι «η λύση για τα προβλήματα μεταξύ μας με την Ελλάδα δεν είναι οι τρίτοι. Επομένως, οι απόπειρες της Ελλάδας να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε προβλήματα τρίτων, όπως μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ, δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε ηθικές».


Ελληνική Λύση: «Διακοπή κάθε διαλόγου με την Τουρκία και επιβολή ολοκληρωτικού εμπάργκο...»

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Ελληνική Λύση αναφέροντας: «Η Τουρκία μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ απέστειλε επιστολή όπου απαιτεί την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και καταγγέλλει την Ελλάδα γιατί δήθεν "παραβίαση συνθηκών". Προαναγγέλλει μάλιστα ότι δεν θα αποδεχτεί κανένα κυριαρχικό δικαίωμα των ελληνικών νησιών, επί των θαλασσίων ζωνών! Αποδεικνύεται πλέον το ολέθριο λάθος του κ. Δένδια ο οποίος αντί να διεκδικήσει, αντί να μιλήσει για την Ίμβρο, την Τένεδο, την Κωνσταντινούπολη και την καταστρατήγηση της αίτησης Λωζάνης από τους τούρκους, παρουσιάστηκε απολογούμενος!

Κάνοντας το ολέθριο λάθος να συνδέσει το αυτονόητο δικαίωμα άμυνας της Ελλάδας στο σύνολο της επικρατείας της, με τους ισχυρισμούς των τούρκων περί στρατιωτικοποίησης των νησιών»
.

«Αυτά τα λάθη όχι μόνο δεν συγχωρούνται, αλλά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και όπλα στα χέρια της Τουρκίας. Μετά από αυτή την επίσημη δήλωση μη αναγνώρισης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ελληνικά νησιά από πλευράς της Τουρκίας, η προσφυγή στην Χάγη συνιστά εθνικό έγκλημα. Η διακοπή κάθε διαλόγου με την Τουρκία και η επιβολή ολοκληρωτικού εμπάργκο σε προϊόντα και υπηρεσίες, είναι η μόνη επιβεβλημένη ενέργεια» τονίζει η Ελληνική Λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου