Κύπρος: Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ εναντίον λέμβου του Λιμενικού (vid)

Κύπρος, τουρκική πρόκληση, τουρκική ακταιωρός, λέμβος κυπριακού Λιμενικού,
Λέμβος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σοβαρή πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώθηκε στην ακριτική Τηλλυρία, όταν τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ για να αναγκάσει μικρό σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής αστυνομίας, να αποσυρθεί από περιοχή στην οποία περιπολούσε.


Σοβαρή πρόκληση από τουρκική ακταιωρό η οποία άνοιξε πυρ κατά σκάφους της Λιμενικού της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο εκτελούσε συνήθη περιπολία, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας .

Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα σήμερα, τριμελές μικρό σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, κατά την διάρκεια συνήθους περιπολίας για θέματα παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, αντιλήφθηκε τουρκική ακταιωρό σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από το Λιμάνι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.

Το σκάφος του Λιμενικού για να αποφύγει την τουρκική ακταιωρό κατευθύνθηκε προς το αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας .


Η τουρκική ακταιωρός ακολούθως έριξε τέσσερις προειδοποιητικούς πυροβολισμούς εναντίον του σκάφους της Λιμενικού και στην συνέχεια αποχώρησε.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, ανέφερε πως 
«σήμερα το πρωί γύρω στις 03:30 μικρό σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας το οποίο βρισκόταν σε συνήθη περιπολία στη θάλασσα περιοχή Πύργου Τηλλυρίας για αντιμετώπιση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης και της αυξημένης ροής μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή, που προέρχονται από την Τουρκία, ενώ βρισκόταν 11 ναυτικά μίλια εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσεγγίστηκε από τουρκική ακταιωρό, μήκους 25-30 μέτρα, προερχόμενη από τα κατεχόμενα».

Το σκάφος της Κυπριακού Λιμενικού το οποίο αποτελείτο από τριμελές πλήρωμα, βλέποντας τις προθέσεις της τουρκικής ακταιωρού και για αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου, κατευθύνθηκε προς το αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, είπε ο κ. Ανδρέου.

Σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων από το καταφύγιο, το σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας δέχτηκε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς από την τουρκική ακταιωρό. Ακολούθως, όντας σε μικρή απόσταση από τις ακτές, η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε προς τα κατεχόμενα, κατέληξε ο κ. Ανδρέου.

Το μήνυμα ότι πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση τόσο δια θαλάσσης όσο και δια ξηράς στέλνει ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκος Κλεάνθους, με αφορμή το περιστατικό της πρόκλησης από τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ κατά σκάφους της Λιμενικής τα ξημερώματα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κλεάνθους καταδίκασε το επεισόδιο και χαρακτήρισε «αδιανόητο η Λιμενική του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας να επανδρώνεται με ένα μόνο μικρό σκάφος».

Αυτό το επεισόδιο, πρόσθεσε, «ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας της περιοχής και αυξάνει την ανάγκη για σωστή αστυνόμευση της περιοχής μας τόσο στην θάλασσα, όσο και στην ξηρά με την ενίσχυση τόσο του αστυνομικού σταθμού όσο και της λιμενικής του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, ώστε να αποφεύγονται τέτοια συμβάντα».

Κατά τον κ. Κλεάνθους, «η σοβαρή πρόκληση από τουρκική ακταιωρό εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της προστασίας που παρέχεται προς τους διακινητές παράνομων μεταναστών οι οποίοι βγαίνουν στην περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα».


Δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριαής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τη νέα τουρκική προκλητική ενέργεια

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί για τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τη νέα προκλητική τουρκική ενέργεια στη θαλάσσια περιοχή Τηλλυρίας, είπε ότι «έχει ενημερωθεί η ΕΕ, έχουν ενημερωθεί τα ΗΕ και αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα περιστατικό πρόκλησης και πάλι.

Ενδέχεται, ενόψει των μέτρων προστασίας του Τούρκου Προέδρου, να υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί η κατάσταση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Διαβήματα του Κυπριακού ΥΠ.ΕΞ.  για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διαβήματα στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ κατά σκάφους της Λιμενικής Αστυνομίας τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας όπως γίνει και από μέρους της ειρηνευτικής δύναμης διερεύνηση, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Δημήτρης Σαμουήλ.

Είπε πως «είναι πρόωρο να πούμε αν συνδέεται το περιστατικό με το κλίμα που δημιουργείται από πλευράς Τουρκίας ενόψει παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στα κατεχόμενα.


Διαψεύδεται από τα κατεχόμενα το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα μεταδίδονται από τους Ε/κ ότι «πλοία της ακτοφυλακής της τδβκ άνοιξαν πυρ κατά σκάφους» αναφέρει η διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας στα κατεχόμενα.

Τα πλοία, αναφέρεται, συνεχίζουν το καθήκον τους «για παρεμπόδιση κάθε είδους παράνομης δραστηριότητας, όπως η παράνομη μετανάστευση, στα χωρικά ύδατα του κράτους».

Προστίθεται ότι μετά από ειδοποίηση που ελήφθη, «τα πλοία της ακτοφυλακής της τδβκ ξεκίνησαν για αναγνώριση και επιτήρηση στον Κόλπο της Μόρφου τα μεσάνυχτα», και ότι ένα ύποπτο σκάφος «που θα εισερχόταν στα χωρικά μας ύδατα εντοπίστηκε στον Κόλπο Μόρφου στις 03.35».

«Αφού κατευθύνθηκε προς αυτό για να προσδιορίσει την ταυτότητα του σκάφους, το εν λόγω σκάφος άρχισε να κινείται προς νότια κατεύθυνση με μεγάλη ταχύτητα και παρατηρήθηκε ότι κινήθηκε προς την περιοχή του Πύργου. Τα πλοία της ακτοφυλακής της τδβκ δεν έφυγαν από τα χωρικά τους ύδατα, δεν προέβησαν σε παρενόχληση και δεν άνοιξαν πυρ, όπως αναφέρθηκε», υποστηρίζεται.

Εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι οι Ε/κ, όπως πάντα, μετέτρεψαν κάτι που δεν συνέβη σε σενάριο και το «χρησιμοποίησαν - ως συνέχεια της αρνητικής πολιτικής και πρακτικής κατά του τουρκοκυπριακού λαού - για προπαγάνδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου