Καμπούλ: Ξεκίνησε η εκκένωση της Αμερικανικής πρεσβείας ενώ προελαύνουν οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν, Καμπούλ, ΗΠΑ, Ταλιμπάν,

Την ώρα που στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί χάος, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αναμενόταν πως η εκκένωση των περισσότερων διπλωματών θα ξεκινούσε σήμερα, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους που έχει φέρει την ισλαμική οργάνωση στα πρόθυρα της Καμπούλ μέσα σε μερικές ημέρες.


5.000 Αμερικανοί στρατιώτες εξασφαλίζουν την ομαλή αποχώρηση

Την αποστολή 5.000 αμερικανών στρατιωτών στην Καμπούλ ώστε να συμβάλουν στο ασφαλές κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας και την απομάκρυνση του προσωπικού της από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Σύμφωνα με τις συστάσεις των διπλωματικών και στρατιωτικών και μυστικών μας υπηρεσιών, έχω εξουσιοδοτήσει την αποστολή περίπου 5.000 αμερικανικών στρατευμάτων για να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε μια ασφαλή απομάκρυνση του αμερικανικού και συμμαχικού προσωπικού», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η εκκένωση θα αφορά και Αφγανούς πολίτες που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις, καθώς και όλους εκείνους που διατρέχουν ειδικό κίνδυνο από την προέλαση των Ταλιμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου