Αποσύρεται ως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ η Ελληνικής κατασκευής μάσκα της εταιρείας "LARISA FACE COVER A.E"

Κορονοϊός, Μάσκες,

Η συγκεκριμένη μάσκα, (που την διαφημίζει η εταιρία ότι έχει αντι-ιικές ιδιότητες κατά του SARS-Cov-2, λόγω της εμπότισης σε ΟΞΕΙΔΙΑ του χαλκού) είναι προφανώς επικίνδυνη για την υγεία μας και ορθώς αποσύρεται από τον ΕΟΦ.

του Κωνσταντίνου Αρβανίτη*

Μετά από απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων - ΕΟΦ, με ημερομηνία 16 Ιουλίου, η εταιρία "LARISA FACE COVER" διατάσσεται να αποσύρει από την αγορά όλες τις μάσκες της, γιατί θεωρήθηκαν επικίνδυνες για την υγεία, αφού στον έλεγχο που έγινε βρέθηκαν να είναι εμποτισμένες με οξείδιο του χαλκού!

Ομως αυτό το ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ η εταιρία σαν προσόν, βασιζόμενη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού!

Εδώ όμως πρέπει να πούμε μερικά χρήσιμα πράγματα, γύρω από τον χαλκό.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων οι απολυμαντικές ιδιότητες του χαλκού.

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε χαλκό για την απολύμανση στα έλκη των ποδιών και την ταχύτερη επούλωση.

Τις ιδιότητες του αυτές γνώριζαν και άλλοι λαοί, όπως Αιγύπτιοι, Πέρσες, Αζτέκοι κλπ.

Για αυτές τις απολυμαντικές του ιδιότητες έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα, αλλά και μέχρι πρόσφατα στην κατασκευή δοχείων για νερό ή συντήρηση φαγητών ή σωλήνων ύδρευσης .κλπ

Προσοχή όμως!

Ο χαλκός και ΟΧΙ τα οξείδια του χαλκού, που είναι δηλητηριώδη!

Για αυτό και έχει απαγορευτεί η χρήση του σε κουζινικά σκεύη (κατσαρόλες, τηγάνια κλπ), γιατί αν υπάρχει όξινο συστατικό σε κάποια φαγητά, αυτό με την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας οξειδώνει τον χαλκό του σκεύους, προκαλώντας σχηματισμό βλαβερών οξειδίων του χαλκού, που διαλύονται μέσα στο φαγητό που μαγειρεύεται.

Οσο χάλκινα σκεύη χρησιμοποιούντο παλιότερα στο μαγείρεμα, έπρεπε να ήταν εσωτερικά επικασσιτερωμένα (λαϊκιστί: "γανωμένα ή καλαϊσμένα"), ώστε να μην έρχεται το φαγητό σε επαφή με το χαλκό του σκεύους.

Η συγκεκριμένη μάσκα λοιπόν, (που την διαφημίζει η εταιρία ότι έχει αντι-ιικές ιδιότητες κατά του SARS-Cov-2, λόγω της εμπότισης σε ΟΞΕΙΔΙΑ του χαλκού) είναι προφανώς επικίνδυνη για την υγεία μας και ορθώς αποσύρεται από τον ΕΟΦ.


Ακολουθεί η από 16/07/2021 απόφαη του Ε.Ο.Φ,
 

* Ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης είνα Καρδιολόγος (Διδάκτωρ Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)

ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου