Γιάννης Δημαράς: «Όποιος ελέγχει τα ΜΜΕ, επιχειρεί να ελέγξει την κοινωνία»

Γιάννης Δημαράς, Δημοσιογραφία, ΜΜΕ, Chrash,


«Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν. Οτιδήποτε άλλο είναι δημόσιες σχέσεις».
Τζώρτζ Όργουελ


Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, εγκαινιάζει τη νέα στήλη του “Τύπος και Υπογραμμός” μέσω του crashonline.gr

  • «Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης».
  • «Η απόκρυψη ειδήσεων είναι η ψυχή του σκοταδισμού , του φασισμού και της προπαγάνδας».

«Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης» γράφει η πινακίδα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (του φιλέλληνα Ιάκωβου Μάγιερ). Η δημοσίευση πληροφοριών, η δημοσίευση της αλήθειας είναι υποχρέωση και καθήκον της δημοσιογραφίας, καθώς και αναφαίρετο και κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στη Δημοκρατία.

Υπάρχει σήμερα αντικειμενική πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ; Κατά τη γνώμη μου όχι. Δεν βλέπουμε αντικειμενική ενημέρωση στην πολιτική και κοινωνική μας καθημερινότητα και δεν είδαμε αντικειμενική ενημέρωση στο επίμαχο σοβαρό θέμα υγείας που προέκυψε με τον covid 19. Βιώσαμε και βιώνουμε μια έντονη προπαγάνδα για τον συγκεκριμένο ιό , πολλές αντιφάσεις , καθώς και εμμονικές σχεδόν υπερβολές των ΜΜΕ.

Είναι αυτά τα ΜΜΕ τα οποία έλαβαν 80 εκ ευρώ ίσως και περισσότερα από την κυβέρνηση για … κοινωνικά μηνύματα ! Ταυτόχρονα αποκλείστηκαν και φιμώθηκαν θεαματικά πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες με διαφορετικές απόψεις, ενώ προβλήθηκαν και προβάλλονται μόνο συγκεκριμένοι επιστήμονες .

Δεν είχαν δηλαδή δικαίωμα κάποιοι επιστήμονες να εκφέρουν τις απόψεις τους για τον ιό, τα φάρμακα ή τα εμβόλια στα συστημικά κατευθυνόμενα μέσα, παρά μόνον στο διαδίκτυο ή σε τοπικά και επαρχιακά μικρότερα μέσα. Πληροφορίες και απόψεις κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν , ως να ζούμε ένα νέο «κρυφό σχολειό». Αυτό είναι τρανταχτή απόδειξη αποσιώπησης και παραποίησης της πραγματικότητας . Την ίδια στιγμή που υποβαθμίζονται συγκεκριμένοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθεί η άποψη κάποιων άλλων. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία.

Ας θυμίσουμε το άρθρο 1 του Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων:

«Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας».

Τηρείται σήμερα αυτό ;;;

Τα ΜΜΕ έχουν υποχρέωση να αποκαλύπτουν και όχι να καλύπτουν. Να είναι αντικειμενικά και όχι να υποκρύπτουν. Δυστυχώς όμως, η πολιτική και κοινωνικοοικονομική εξάρτηση τους θυσιάζει την αλήθεια και την αντικειμενικότητα στο βωμό των συμφερόντων.

‘Οσο οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης είναι εφοπλιστές, ιδιοκτήτες ομάδων, εργολάβοι, κατασκευαστές και λοιποί επενδυτές, η ταύτιση τους με την εξουσία και το σύστημα έχει αποδειχθεί ότι είναι δεδομένη. Έτσι εξηγείται γιατί είναι μονόπλευρη η πληροφόρηση.

Οπότε η γκεμπελικού τύπου φράση «πες πες ψέματα, κάτι θα μείνει» μάλλον γίνεται συχνά «συνταγή» της σημερινής ενημέρωσης . Αυτής, μέσω της επιχειρείται η χειραγώγηση και ο έλεγχος των πολιτών.

* Ο Γιάννης Δημαράς, είναι Πολιτικός, Δημοσιογράφος, Συγραφέας, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό μέλος του ΔΗΚΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου