Responsive Ad Slot

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Slider

K. Σκρέκας σε ΡΑΕ: «Ανακαλέστε τις άδειες για τις ανεμογεννήτριες στα καμένα της Β. Εύβοιας» - Δήλωση Μίλτου Χατζηγιαννάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Σκρέκας, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Β. Εύβοια, πυρόπληκτες περιοχές, ανάκληση αδειών ανεμογεννητριών, ,

Μίλτος Χατζηγιαννάκης, αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «'Οσο για τους νεόκοπους εθνικούς εργολάβους που έχασαν τις ανακληθείσες άδειες, δεν πειράζει, θα τα πάρουν με τόκο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»»

Κατόπιν εορτής το ΥΠΕΝ ζήτησε άρση των αδειοδοτήσεων σχετικά με τα νέα αιολικά πάρκα στις καμένες περιοχές της Εύβοιας - Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Την περασμένη βδομάδα αναρτήθηκαν στην Διαύγεια, 17 άδειες αιολικών πάρκων στην Εύβοια,από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με κάποιες από τις οποίες αφορούν πυρόπληκτες περιοχές. Μία από τις αποφάσεις, μάλιστα δίνει άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 29,9 MW, με διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα, στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τόσα χρόνια.

Οι προϊδεασμένοι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κάτοικοι για την επερχόμενη εκμετάλλευση των καμμένων στρεμμάτων στην Βόρεια Εύβοια, αντέδρασαν γρήγορα και κατέθεσαν προσφυγές κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις καμένες περιοχές.

Σήμερα με επιστολή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ζήτησε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να γίνει ανάκληση των αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Δήμο Ιστιαίας, καθώς όπως είπε η αδειοδότηση έγινε παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την εκπόνηση του σχεδίου ανασυγκρότησης.

Όπως τονίζει ο υπουργός, η Επιτροπή Ανασυγκρότησης το επόμενο διάστημα θα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια όπου θα καθοριστεί το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις στις καμένες περιοχές. Παράλληλα ενημερώνει ότι το υπουργείο θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, σε δηλώσεις του εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην απαράδεκτη και αντίθετη με την κρίση του Δ.Σ. Ιστιαίας–Αιδηψού του 2020 απόφαση, η οποία «βιάζει» το μοναδικό βουνό «που καταφέραμε να διασώσουμε με πολύ αγώνα και ιδρώτα. Πρόκειται για ένα βουνό με μοναδικά δρυοδάση και τις ανεμογεννήτριες να είναι ορατές από παντού. Ιστιαία και Αιδηψό, Ευβοϊκό και Αιγαίο».

«Η απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο είναι ακραία προκλητική. Η βιασύνη προδίδει… Ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους. Δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο. Συντονιζόμαστε και ξεκινάμε» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook για να προσθέσει χαρακτηριστικά το εξής: «Υ.Γ. Η πρόσφατη καταστροφή ρήμαξε τον τόπο αλλά όχι τις αρχές μας. Είμαστε πλέον πιο δυνατοί. Όλοι ΜΑΖΙ θα νικήσουμε».

Σημειώνεται ότι τo Τελέθριο είναι βουνό της Βόρειας Εύβοιας. Έχει υψόμετρο 970 μέτρα και διεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η περιοχή, μαζί με Λιχάδα και Γιάλτρα, είναι ενταγμένη στο Δίκτυο για τη Φύση 2000. Στο βουνό υπάρχουν πυκνόφυτα δάση με μεγάλη ποικιλία δέντρων, ρεματιές, φαράγγια και μικροί καταρράκτες απέχει 11 χιλιόμετρα από την Αιδηψό, και σε χαμηλότερο υψόμετρο και νοτιότερα η μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Νωρίτερα ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας είχε καταθέσει τρεις ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια στις 22.7.2021 και αδειοδοτούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου. Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος αναφέρει: «Οι τρεις ανωτέρω αδειοδοτημένες επενδύσεις, όπως δηλώνεται ρητά στις αντίστοιχες αποφάσεις της ΡΑΕ, αποτελούν μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 208 MW στη νήσο Εύβοια.


Μίλτος Χατζηγιαννάκης -ΣΥΡΙΖΑ: «Οι νεόκοποι εθνικοί εργολάβοι θα τα πάρουν με τόκο από την κυβέρνηση της ΝΔ»

Την επιστολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα προς τη ΡΑΕ για την ανάκληση των αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη Β. Εύβοια σχολιάζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

«Στην αρχή αποφάσισαν να βάλουνε ανεμογεννήτριες στο Τελέθριο όρος, το μοναδικό βουνό που σώθηκε από τη φωτιά. Μετά αντέδρασαν οι τοπικές κοινωνίες και αυτοί είπαν, εντάξει δεν θα βάλουμε τελικά. Αν δεν είναι αυτή "επιτελική" διακυβέρνηση τότε τι είναι σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, ο ίδιος σημειώνει ότι «όσο για τους νεόκοπους εθνικούς εργολάβους που έχασαν τις ανακληθείσες άδειες, δεν πειράζει, θα τα πάρουν με τόκο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»

 

 Ακολουθεί η επιστολή Κ. Σκρέκα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναστολή αδείας εγκατάστασης 13 ανεμογεννητριών στις πυρόπληκτες περιοχές της Β. Εύβοιας.

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

both, mystorymag