Οι δημοσιογράφοι Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 - Η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την απονομή (video)

Νόμπελ Ειρήνης 2021, Δημοσιογράφοι, Μαρία Ρέσα, Ντμίτρι Μουράτοφ,
Η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκαν με το  Νόμπελ Ειρήνης 2021
______________________________________________________

Η δημοσιογράφος, Μαρία Ρέσα, ήταν μεταξύ των Ανθρώπων της Χρονιάς του περιοδικού Time το 2018 για το έργο της, πριν καν οι συλλήψεις της να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον στο πρόσωπό της.

Η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα (Maria Ressa), που τιμήθηκε σήμερα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ (Dmitry Muratov), αποτελεί σύμβολο της μάχης υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Η βραβεύση αποδεικνύει ότι «τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς τα γεγονότα», αντέδρασε η Ρέσα σήμερα, σφοδρή επικρίτρια του Φιλιππινέζου προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε.

«Ένας κόσμος χωρίς γεγονότα σημαίνει ένας κόσμος χωρίς αλήθεια και χωρίς εμπιστοσύνη», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε απευθείας από τον Rappler, τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του οποίου είναι συνιδρύτρια.

Ο Rappler «θα εξακολουθήσει να κάνει αυτό που κάναμε», τόνισε η Ρέσα, η οποία τον Απρίλιο είχε τιμηθεί με το βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου που απονέμει η UNESCO σε αναγνώριση για «την αέναη μάχη της υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης».

Η Ρέσα εκτίμησε σήμερα ότι πρόκειται για «την καλύτερη περίοδο να είσαι δημοσιογράφος». «Αυτές οι περίοδοι που τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα, είναι αυτές που είναι πιο σημαντικό», υπογράμμισε η ίδια.

Οι επικριτικές της θέσεις της κόστισαν δύο συλλήψεις, διώξεις για δυσφήμηση ή οικονομική απάτη και σωρεία απειλών μέσω διαδικτύου.

Οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του Τύπου αποδίδουν τις διώξεις αυτές στην κυβέρνηση Ντουτέρτε, η οποία όμως αρνείται ότι έχει οποιοδήποτε ρόλο.


Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε έχει καταφερθεί ονομαστικά εναντίον του Rappler, τον οποίο χαρακτήρισε «ιστότοπο fake news» μετά τη δημοσιοποίηση ενός άρθρου επικριτικού προς έναν στενό του σύμβουλο.

Παρά τις πιέσεις και τους κινδύνους που διατρέχει, η 58χρονη Ρέσα παραμένει στις Φιλιππίνες και δεν σταμάτησε να επικρίνει την κυβέρνηση της χώρας.

Η πιο πρόσφατη δικαστική της περιπέτεια: μια νιοστή κατηγορία για δυσφήμηση, η οποία απορρίφθηκε τον Αύγουστο.

«Πυλώνας»

«Δεν είμαι μια ξεχωριστή δημοσιογράφος», είχε δηλώσει το 2020 στο AFP, «η δουλειά μου είναι να είμαι ένας πυλώνας (…) ώστε οι συνεργάτες μας να συνεχίσουν να μπορούν να εργάζονται».

Οι διαδικτυακές απειλές ξεκίνησαν λίγο μετά την ορκωμοσία του Ροντρίγο  Ντουτέρτε στην προεδρία των Φιλιππίνων το 2016 και την έναρξη του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» στον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και πλέον ερευνάται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στα τέλη του 2016 η Ρέσα εκτιμούσε ότι δεχόταν μέσω ίντερνετ περισσότερα από 90 υβριστικά μηνύματα την ώρα.

Ο Rappler είναι ένα από τα μέσα που δημοσιοποίησαν σοκαριστικές φωτογραφίες από εκτελέσεις και αμφισβήτησαν τη νομική βάση του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Πρώτη φορά η Ρέσα συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2019 για μια υπόθεση δυσφήμησης και στη συνέχεια δύο μήνες αργότερα όταν ο Rappler κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία που απαγορεύει στα μέσα ενημέρωσης να έχουν ξένο ιδιοκτήτη.

Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεσα, Διευθύνων Σύμβουλος του ιστότοπου "Rappler"
______________________________________________________________

Η δημοσιογράφος ήταν μεταξύ των Ανθρώπων της Χρονιάς του περιοδικού Time το 2018 για το έργο της, πριν καν οι συλλήψεις της να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον στο πρόσωπό της.

Προτού ιδρύσει τον Rappler, η Ρέσα κάλυπτε εμπόλεμες περιοχές.

«Ξεκίνησα ως ρεπόρτερ το 1986 και εργάστηκα σε πολλές χώρες του κόσμου, με έχουν πυροβολήσει, με έχουν απειλήσει, αλλά δεν έχω γνωρίσει ποτέ έναν τέτοιο αργό θάνατο», αντέδρασε μετά την πρώτη της καταδίκη για δυσφήμηση το 2020.

Επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μανίλα και στη συνέχεια στη Τζακάρτα, η Ρέσα ειδικευόταν σε θέματα τρομοκρατίας και ασχολήθηκε με διεθνή δίκτυα τρομοκρατών όπως η αλ Κάιντα.

Η Ρέσα, που έχει αποφοιτήσει από το Πρίνστον και έχει αμερικανική και φιλιππινέζικη υπηκοότητα, στη συνέχεια επέστρεψε στις Φιλιππίνες για να αναλάβει τη διεύθυνση ειδήσεων του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου της χώρας, του ABS-CBN.

Το 2012 δημιουργήθηκε ο Rappler με τη φιλοδοξία να προσφέρει μια τολμηρή ματιά στην ειδησεογραφία των Φιλιππίνων μέσω των ρεπορτάζ και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την απονομή του βραβείου Νόμπελ στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο χαιρετίζουν την απονομή του βραβείου Νόμπελ στους δύο συναδέλφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ. Το αίσθημα χαράς που διακατέχει την παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα μεταφέρεται από το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΟΔ έχει ως εξής:

“Βρυξέλλες 8 Οκτωβρίου 2021. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες και ο Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία βραβεύονται με το Νόμπελ Ειρήνης, για «τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, προϋπόθεση της Δημοκρατίας και της διαρκούς ειρήνης». Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζει την είδηση και συγχαίρει θερμά τους βραβευθέντες, δηλώνοντας ότι αυτή η βράβευση αποτελεί αναγνώριση του καίριου ρόλου που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι σε όλη την υφήλιο, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες προκειμένου να υπηρετήσουν την κοινή γνώμη στη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο.

Η Μαρία Ρέσα υπήρξε ανταποκρίτρια του CNN, πριν 10 χρόνια ίδρυσε τον ερευνητικό ιστότοπο Rappler, απ’όπου συχνά κατήγγειλε την πολιτική του προέδρου Ντουτέρτε για τη δημόσια ασφάλεια και τις δολοφονίες κατά παράβαση του νόμου, στο πλαίσιο της προεδρικής εκστρατείας κατά των ναρκωτικών. Επανειλημμένα η δημοσιογράφος έχει υποστεί παρενοχλήσεις της αστυνομίας και τον Ιούνιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση, για μια υπόθεση δυσφήμισης μέσω διαδικτύου. Αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερη με εγγύηση, και περιμένει να εκδικαστεί η έφεσης που έχει υποβάλλει. Η ΔΟΔ έχει στηρίξει τη δημοσιογράφο και έχει ζητήσει από τις αρχές των Φιλιππίνων, να αποσυρθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί κατά της δημοσιογράφου.

Ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ πριν τριάντα περίπου χρόνια ίδρυσε την ανεξάρτητη εφημερίδα Novaja Gazeta. Από τότε δολοφονήθηκαν έξι εργαζόμενοι στην εφημερίδα μεταξύ αυτών και η Αννα Πολιτκόφσκαγια γνωστή για την επικριτική της στάση στον πόλεμο της Τσετσενίας, που διεξήγαγε το Κρεμλίνο. Η εφημερίδα φημίζεται για την κριτική που επιφυλάσσει στην εξουσία και τα άρθρα που δημοσιεύει για τη λογοκρισία, αστυνομική βία, εκλογική νοθεία και πολλά άλλα.

Η επιτροπή που απένειμε το βραβείο Νόμπελ αναφέρει στη σχετική δήλωση: «Η Μαρία Ρέσα κάνει χρήση της ελευθερίας της έκφρασης, για να αποκαλύψει την κατάχρηση της εξουσίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό, στην πατρίδα της τις Φιλιππίνες» και «ο Ντμίτρι Μουράτοφ επί δεκαετίες υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία σε συνθήκες, που γίνονται όλο και περισσότερο δύσκολες».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 1,14 εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Ο Anthony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ δήλωσε: “Η οικογένεια της ΔΟΔ στέλνει ειλικρινή συγχαρητήρια στην Μαρία Ρέσα και στον Ντμίτρι Μουράτοφ για το βραβείο, που τους απονεμήθηκε υπηρετώντας το επάγγελμα. Χαιρετίζουμε την αναγνώριση από την Επιτροπή Νόμπελ της σπουδαιότητας της ελευθερίας του Τύπου και του ρόλου που διαδραματίζει η δημοσιογραφία, η οποία υπηρετεί τη Δημοκρατία και την ειρήνη, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που τα δικαιώματα των δημοσιογράφων δέχονται πρωτοφανείς απειλές σε όλο τον κόσμο».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου