Εγκρίθηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ - Κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (video)

 

Το ΔΣ των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε σήμερα την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το ξεπούλημα της...

Σήμερα εγκρίθηκε με πλειοψηφία άνω του 99% η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, στο πλαίσιο της οποίας η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε ως ανεπανάληπτη ευκαιρία την τρέχουσα συγκυρία και παρουσίασε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα των κινήσεων αυτών για τη ΔΕΗ και τους μετόχους.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης, η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία), υπογραμμίστηκε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ, την ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, την άνθιση κεφαλαιαγορών και την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ», τονίστηκε σε σχετική ερώτηση μετόχου.

Σχετικά δε με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Τα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν ο επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Στη συνέλευση μετείχαν εκπρόσωποι του 73,72% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Κινητοποίηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Είπαν «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕΔυναμικό παρών έδωσαν εργαζόμενοι έξω από το κτίριο της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας και κινητοποίησης για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία σφραγίζεται σήμερα.

Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της επιχείρησης με πανό και συνθήματα λέγοντας «όχι» στα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας σφραγίζεται σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, δηλαδή το Δημόσιο, που μέσω υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 51% των μετοχών, και τελικά η κυβέρνηση, διά των εντεταλμένων της, εγκρίνει τον διπλό ακρωτηριασμό της ΔΕΗ και τελικά της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας στην κορύφωση της χειρότερης εδώ και δεκαετίες ενεργειακής κρίσης.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΓΕΝΟΠ για την απόφαση του της ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ

Δεν είναι μια λάθος απόφαση – Είναι μια καταστροφική απόφαση

H σημερινή απόφαση της έκτακτης γενικής (και διαδικτυακής) συνέλευσης της ΔΕΗ είναι η τελευταία πράξη στην καταστροφική απόφαση κυβέρνησης και διοίκησης της εταιρίας για την ΑΜΚ.

Μιας απόφασης που επιχειρεί να ακυρώσει το ρόλο μιας μεγάλης και στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρησης και ταυτόχρονα αφαιρεί από την επιχείρηση την ταυτότητα και τον εταιρικό της σκοπό. Δηλαδή την ύπαρξη και λειτουργία της υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος.

Ταυτόχρονα, η σημερινή απόφαση θα πλήξει τους καταναλωτές. Αφενός γιατί το κράτος θα χάσει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σταθεροποιητικά στην αγορά ενέργειας και αφετέρου γιατί οι ιδιώτες πάροχοι δεν έχουν ευαισθησίες. Αντίθετα, έχουν συμβόλαια με «ψιλά γράμματα».

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής που ικανοποιεί μόνον τους traders και τα fund’s …

Τα τεχνικά προβλήματα στη διαδικτυακή γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την ΑΜΚ δεν είναι τα μόνα : Υπάρχουν ηθικά και νομικά ζητήματα!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΑ / efsyn

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη